Η χθεσινή, αμετάκλητη απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (ΑΠ) να μπει στο αρχείο το κομμάτι της υπόθεσης των υποκλοπών που σχετίζεται με την ΕΥΠ ή άλλες κρατικές υπηρεσίες προκάλεσε αντιδράσεις [1], [2], [3] σε πολιτικό επίπεδο.
Ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του ανέφερε ότι μετά τη χθεσινή απόφαση “η εμπιστοσύνη μου προς την ελληνική Δικαιοσύνη έχει κλονιστεί σοβαρά”, ενώ ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος υποστήριξε ότι πρόκειται για “ακόμα μία πράξη στη συγκάλυψη που επιχειρείται σε αυτό το μεγάλο σκάνδαλο δημοκρατίας. Κάτι που θα κλονίσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον θεσμό της δικαιοσύνης”.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε παρέμβασή του στη Βουλή υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση του ΑΠ “λειτουργεί ως ένα πλυντήριο ευθυνών των σημερινών κυβερνώντων”.
Δημοσιογράφοι μέσων (πχ Inside Story, Reporters United) που κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα παρακολουθήσεων αποδήμησαν με στοιχεία το πόρισμα του ΑΠ.
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι, “το ‘ξέπλυμα’ μέσω της δήθεν ‘ανεξάρτητης’ Δικαιοσύνης –της οποίας η ηγεσία διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση– και των δήθεν ‘ανεξάρτητων’ αρχών”.
Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε σε δήλωσή του μετά τη χθεσινή εξέλιξη ότι “πρόκειται για το τελευταίο βήμα σε ένα κυβερνητικό σχέδιο που από την πρώτη στιγμή ήθελε να μας πείσει ότι δεν υπήρξε ποτέ σκάνδαλο”. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε σε παρέμβασή της στη Βουλή ότι “για άλλη μια φορά εισαγγελείς του Αρείου Πάγου αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων”.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ανέφερε ότι “από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αναμένουμε τις αποφάσεις τις Δικαιοσύνης, κάτι που αποτελεί πάγια θέση της Κυβέρνησης”, υπογραμμίζοντας ότι “αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απόψεις όλων όσοι είχαν σπεύσει να καταδικάσουν υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες πριν την κρίση της Δικαιοσύνης”.