(fyiteam)

Élections françaises, που στα γαλλικά θα πει χαμούλης

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

28/06/2024

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
 • Πώς και πάμε σε πρόωρες εκλογές;
 • Και πριν να δούμε τα των εκλογών, ας δούμε λίγο το πολιτικό σύστημα της Γαλλίας.
 • Για τί πράγμα θα ψηφίσουν οι Γάλλοι/ίδες τώρα;
 • Πώς γίνονται οι εκλογές;
 • Άρα αν χάσει το κόμμα του Μακρόν, χάνει και αυτός την Προεδρία;
 • Kαι πού είναι το πρόβλημα;
 • Ποια κόμματα κατεβαίνουν στις εκλογές; (Ι)
 • Ποια κόμματα κατεβαίνουν στις εκλογές; (ΙΙ)
 • Ποια σενάρια παίζουν;
 • Πηγές

Πώς και πάμε σε πρόωρες εκλογές;

(fyiteam)

Στις Ευρωπαϊκές Εκλογές, το ακροδεξιό κόμμα της Le Pen (με επικεφαλής τον 28χρονο J. Bardella), ήρθε 1ο με 32%, ενώ ο κεντρώος συνασπισμός του Ε. Macron, 2ος με 14%.

Μετά την συντριπτική του ήττα, ο Macron ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης (Κάτω βουλή), προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές (1ος γύρος, σήμερα 30/06 και 2ος στις 07/07), κάτι που είχε να συμβεί από το 1997.

Στις εκλογές, θα ψηφίσουν περίπου 49 εκατ. στην ηπειρωτική χώρα, τα υπερπόντια εδάφη (πχ Νέα Καληδονία, Γαλλική Πολυνησία), αλλά και σε εκλογικά τμήματα του εξωτερικού.

Και πριν να δούμε τα των εκλογών, ας δούμε λίγο τα βασίκά

Σύμφωνα με Σύνταγμα της Γαλλίας:

 • Η κυβέρνηση (πρωθυπουργός και υπουργοί) “καθορίζει” την εσωτερική πολιτική με την υποστήριξη του κοινοβουλίου.
 • Το κοινοβούλιο (η Εθνοσυνέλευση, μαζί με τη Γερουσία) ψηφίζει νόμους και μπορεί να ανατρέψει την κυβέρνηση.
 • Ο πρόεδρος (αρχηγός του κράτους) είναι υπεύθυνος για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας και έχει τον ρόλο “διαιτητή” ανάμεσα σε κυβέρνηση και κοινοβούλιο.

 

fyi: Σε αντίθεση με τη Γερουσία (Άνω Βουλή) που εκλέγεται από περίπου 150.000 τοπικά εκλεγμένους αξιωματούχους, η Εθνοσυνέλευση εκλέγεται απευθείας από τον λαό.

Για τί πράγμα θα ψηφίσουν οι Γάλλοι/ίδες τώρα;

(fyiteam)

Για βουλευτές/ριες στην Εθνοσυνέλευση (Βουλή), και όχι για πρόεδρο. Οι προεδρικές εκλογές γίνονται σε διαφορετική στιγμή, κάθε 5 χρονια.

Οι βουλευτικές, που επίσης γίνονται κάθε 5 χρόνια, και ήταν προγραμματισμένες για το 2027, ένα περίπου μήνα μετά τις προεδρικές. Τότε, ο Macron, έχοντας υπηρετήσει ήδη 2 θητείες ως πρόεδρος, δεν θα μπορούσε να είναι ξανά υποψήφιος.

Πώς γίνονται οι εκλογές;

Οι 577 députés (βουλευτές/ριες) εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες, μέσω ενός συστήματος 2 γύρων.

Για να κερδίσει κάποιος/α την έδρα από τον 1ο γύρο, θα πρέπει να λάβει 50%+ των ψήφων και να έχει ψηφίσει τουλάχιστον το 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Εάν ο/η υποψήφιος/α δεν τα πετύχει αυτά, οι 2 με τα υψηλότερα ποσοστά + όποιος/α άλλος/η συγκέντρωσε τουλάχιστον 12,5%, προκρίνονται σε 2ο γύρο, 7 ημέρες αργότερα.

Σπάνια μια θέση “κλειδώνει” από τον 1ο γύρο.

Για την απόλυτη πλειοψηφία, χρειάζονται συνολικά 289 έδρες.

Άρα αν χάσει το κόμμα του Μακρόν, χάνει και αυτός την Προεδρία;

(fyiteam)

Ακόμα και αν το κόμμα του εν ενεργεία προέδρου χάσει στις βουλευτικές εκλογές, κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τον Macron να αποχωρήσει από την θέση του πριν τη λήξη της θητείας του (2027). Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παραιτηθεί.

Ωστόσο, θα πρέπει να συγκυβερνήσει με τη νέα “μη συμμαχική” Εθνοσυνέλευση για τουλάχιστον ένα χρόνο πριν να μπορεί να προκηρύξει ξανά βουλευτικές εκλογές.

Και πού είναι το πρόβλημα;

(fyiteam)

Αν προκύψει, λοιπόν, η “άβολη” συγκατοίκηση, η Εθνοσυνέλευση θα μπορεί να μπλοκάρει σημαντικά νομοσχέδια που αφορούν θέματα εσωτερικής πολιτικής, όπως: συντάξεις, επιδόματα, εκπαίδευση, φορολογία, μεταναστευτικό, εργασιακά και δημόσια ασφάλεια.

Η Γαλλία είχε 3 περιπτώσεις “συγκατοίκησης” τα τελευταία περίπου 80 χρόνια.

Ποια κόμματα κατεβαίνουν στις εκλογές; (Ι)

(fyiteam)

Αναγέννηση (RE): Το κόμμα του Macron έχει κεντρώα, φιλελεύθερη και φιλοευρωπαϊκή πολιτική. Τελευταία, η δημοτικότητά του έχει πέσει, λόγω “αντιλαϊκών” πολιτικών. Στις δημοσκοπήσεις, παίρνει περίπου 19%.

Εθνική Συσπείρωση (RΝ): Το κόμμα της Λεπέν είναι σήμερα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Είναι ακροδεξιό, λαϊκιστικό, αντιμεταναστευτικό και εθνικιστικό. Στις δημοσκοπήσεις παίρνει περίπου 33%.

Ποια κόμματα κατεβαίνουν στις εκλογές; (ΙΙ)

(fyiteam)

Λαϊκό Μέτωπο: Συνασπισμός αριστερών κομμάτων που περιλαμβάνει την Ανυπότακτη Γαλλία (LFI), τους Σοσιαλιστές (PS), τους Κομμουνιστές και τους Πράσινους (EELV). Είχαν κατέβει ξεχωριστά στις Ευρ. Εκλογές, αλλά τώρα κατεβαίνουν ως συνασπισμός. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν περίπου 30%.

Ρεπουμπλικανοί (LR): To κεντροδεξιό, συντηρητικό κόμμα του Ντε Γκωλ, του Σιράκ και του Σαρκοζί, καταρρέει, καθώς ο σημερινός του πρόεδρος προτίθεται να συνεργαστεί με την Λεπέν. Φτάνει περίπου το 7%.

Ποια σενάρια παίζουν;

Για 1η φορά στη μεταπολεμική Γαλλία, η Ακροδεξιά θα μπορούσε να κερδίσει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, με την Αριστερά να φαίνεται πως συγκροτεί τη 2η μεγαλύτερη ομάδα και την Κεντρώα συμμαχία του Macron να έρχεται 3η.

Μία Εθνοσυνέλευση χωρισμένη σε τρεις ομάδες ή μια συμμαχία των παραδοσιακών κομμάτων που θα κρατήσει την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία, είναι επίσης πιθανή.

Η “Εθνικής Συσπείρωση” θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας ακόμη και αν δεν φτάσει τις 289 έδρες, αλλά ο Bardella δήλωσε ότι θέλει την απόλυτη πλειοψηφία για να μπορέσει να κάνει μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί.

Πηγές

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο