NASA/Bill Ingalls/Handout via Reuters

Επανδρωμένη διαστημική αποστολή επέστρεψε στη Γη μετά από ένα χρόνο

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

29/09/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Ο Frank Rubio επέστρεψε στη Γη μετά από 371 μέρες στο διάστημα, περισσότερο από κάθε άλλο Αμερικανό αστροναύτη.
  2. Είχε απογειωθεί μαζί με τους Ρώσους Sergey Prokopyev και Dimitry Petelin με το διαστημόπλοιο Soyuz MS-22 στις 21 Σεπτεμβρίου 2022.
  3. Ενώ αρχικά ήταν να μείνουν 6 μήνες, εντοπίστηκε μία διαρροή στο σύστημα ψύξης του διαστημόπλοιου και για λόγους ασφαλείας έπρεπε να περιμένουν να στείλουν νέα άκατο για να επιστρέψουν από το διαστημικό σταθμό.

Είδηση


Ο Αμερικανός αστροναύτης Frank Rubio μαζί με τους Ρώσους κοσμοναύτες Sergey Prokopyev και Dimitry Petelin επέστρεψαν στη Γη με ασφάλεια μετά από 371 μέρες στο διάστημα.

Με τη χρήση αλεξίπτωτων προσγειώθηκαν νοτιοανατολικά της πόλης Τζεζκαζγκάν στο Καζακστάν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για τις πρώτες εξετάσεις.

O Rubio σημείωσε νέο ρεκόρ ΗΠΑ για τη μεγαλύτερη παραμονή στο διάστημα.

Το προηγούμενο αμερικανικό ρεκόρ ήταν 355 μέρες από το 2022, ενώ το παγκόσμιο ρεκόρ των 437 ημερών ανήκει στο Ρώσο Polyakov από το 1995.

Οι τρεις επιστήμονες είχαν απογειωθεί στις 21 Σεπτεμβρίου με το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz MS-22 από το κοσμοδρόμιο Baikonur του Καζακστάν και αρχικά ήταν να παραμείνουν στο διάστημα για 6 μήνες.

Το Δεκέμβριο εντοπίστηκε μία διαρροή στο σύστημα ψύξης του διαστημικού σκάφους, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες κατά την επιστροφή του στη Γη.

Συνεπώς, το πλήρωμα έπρεπε να περιμένει στο διεθνή διαστημικό σταθμό μέχρι η NASA και η ρωσική διαστημική υπηρεσία να στείλουν νέο διαστημόπλοιο για την ασφαλή επιστροφή τους στη Γη.

Η καθυστέρηση έδωσε την ευκαιρία στους επιστήμονες να παρατηρήσουν την επίδραση που έχει στους ανθρώπους η παρατεταμένης διάρκειας παραμονή τους στο διάστημα.

Το τριμελές πλήρωμα ολοκλήρωσε συνολικά 5936 τροχιές γύρω από τη Γη μέσα στο διαστημικό σταθμό και διένυσε απόσταση 253 εκ. χιλιομέτρων που αντιστοιχεί σε 328 ταξίδια μετ’ επιστροφής στη Σελήνη.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο