(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Έρχεται η εξαήμερη εργασία από 1η Ιουλίου

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

27/06/2024

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Αρχίζει από την 01.07 η 6ήμερη εργασία, κυρίως, σε επιχειρήσεις συνεχούς 24ωρης λειτουργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  2. Οι εργαζόμενοι/ες θα αμείβονται +40% του ημερομισθίου για την 6η μέρα και +115% αν είναι Κυριακή ή αργία, ενώ οι επιχειρήσεις θα έχουν πλέον τη δυνατότητα υπογραφής σύμβασης 6ήμερης απασχόλησης (και όχι 5+1 που ισχύει σήμερα).
  3. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να λυθεί το πρόβλημα με την οργάνωση των εναλλασσόμενων βαρδιών και να μειωθεί η “μαύρη εργασία”.

Είδηση


Από την 1η Ιουλίου αρχίζει η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας, σε επιχειρήσεις συνεχούς 24ωρης λειτουργίας αλλά και σε επιχειρήσεις που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν Δευτέρα-Σάββατο επί 24 ώρες, όταν αντιμετωπίζουν εξαιρετική και απρόβλεπτη ιδιαίτερη αύξηση του φόρτου εργασίας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα,

Οι εργαζόμενοι/ες θα αμείβονται +40% του ημερομισθίου για την 6η μέρα και +115% αν είναι Κυριακή ή επίσημη αργία, ενώ οι επιχειρήσεις θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να υπογράψουν εξαρχής 6ημερη σύμβαση με τους/ις εργαζομένους/ες και όχι 5+1 που ισχύει σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, οι επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας μπορούν να κάνουν χρήση της 6ης ημέρας χωρίς κανένα κριτήριο, ενώ σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας δεν έχει αποσαφηνίσει επαρκώς τις προϋποθέσεις μπορούν να προσφεύγουν στη λύση αυτή.

Σύμφωνα με την Eurostat για το 2023, οι εργαζόμενοι/ες 20-64 ετών στην Ελλάδα εργάζονται εβδομαδιαίως τις περισσότερες ώρες (39,9) στην ΕΕ.

Η απασχόληση των εργαζομένων, την 6η ημέρα, δεν δύναται να υπερβαίνει τις 8 ώρες ενώ δεν επιτρέπεται η υπερεργασία και οι υπερωρίες από τον/την εργαζόμενο/η. Από τον νόμο εξαιρούνται όσοι/ες εργάζονται στην εστίαση και τον τουρισμό. Δεν επιτρέπεται επίσης όσοι/ες εργάζονται νυχτερινή βάρδια το πενθήμερο (00:00-06:00) να απασχοληθούν 6η μέρα κατά τη νυχτερινή βάρδια.

Οι επιχειρήσεις για να κάνουν χρήση της έκτης μέρας της εβδομάδας πρέπει να δηλώσουν στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να λυθεί το πρόβλημα με την οργάνωση των εναλλασσόμενων βαρδιών και να μειωθεί η “μαύρη εργασία”.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο