Τουλάχιστον 3 θάνατοι κρατουμένων (ο πιο πρόσφατος σημειώθηκε προχθές στο ΑΤ Περιστερίου) έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα μέσα στο 2025, ωστόσο ο αριθμός ίσως είναι μεγαλύτερος καθώς η ΕΛ.ΑΣ. δεν δημοσιεύει τον αριθμό θανάτων υπό αστυνομική κράτηση, αναφέρει δημοσιογραφική έρευνα του “MIIR”.
Στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής έρευνας για τους θανάτους υπό αστυνομική κράτηση, το MIIR ζήτησε στοιχεία από την ΕΛ.ΑΣ σχετικά με τον αριθμό των συνολικών θανάτων ανά έτος κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης ή κατά τη διάρκεια αστυνομικής κράτησης (2010-2024), τον αριθμό των θανάτων σε ΑΤ αλλά και αυτόν των αυτοκτονιών κατά την ίδια περίοδο.
Παρά το γεγονός ότι οι ερωτήσεις στάλθηκαν στην αστυνομία 3 φορές, οι δημοσιογράφοι δεν έλαβαν απάντηση.
Μόνο για τα τελευταία 6 χρόνια ο αρμόδιος φορέας για τη διερεύνηση σχετικών περιστατικών Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας (ΕΜΗΔΙΠΑ) του Συνηγόρου του Πολίτη, έχει διερευνήσει περισσότερες από 1.200 υποθέσεις, σημειώνοντας ότι αυτές αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.
Το 2020-2022, 13 χώρες της ΕΕ ανέφεραν 488 θανάτους κατά τη διάρκεια αστυνομικής κράτησης ή επιχειρήσεων.
Παρά το γεγονός ότι ο ΟΗΕ έχει συστήσει από το 1991 σε όλες τις χώρες να παρέχουν πληροφορίες για τους θανάτους που σχετίζονται με την αστυνομία, η Ελλάδα συνεχίζει να μην το κάνει.
Από τις 13 χώρες της ΕΕ που δημοσιεύουν στοιχεία, η Γαλλία έχει τους υψηλότερους απόλυτους αριθμούς: 107 θάνατοι υπό κράτηση ή σε αστυνομικές επιχειρήσεις. Ακολουθούν η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Γερμανία, με 71, 66 και 60 αντίστοιχα.
Από το 2010, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταδικάσει χώρες της ΕΕ 236 φορές για μη διερεύνηση πιθανών περιπτώσεων βασανιστηρίων ή κακομεταχείρισης και άλλες 157 φορές για μη διερεύνηση θανάτων, τόσο σε επαφή με την αστυνομία όσο και σε άλλα πλαίσια.