(UNSPLASH/Robina Weermeije)

Έρευνα: Το 45% των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσε να προληφθεί

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

01/08/2024

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Το 45% των περιπτώσεων άνοιας παγκοσμίως – η οποία δεν έχει θεραπεία – θα μπορούσε να προληφθεί ή να καθυστερήσει, σύμφωνα με έρευνα, όπου οι επιστήμονες κατονομάζουν 14 παράγοντες που την προκαλούν.
  2. Οι άνθρωποι, καθ’ όλη τη ζωή τους, θα μπορούσαν να πάρουν μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισής της ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν την εκδήλωσή της μέχρι το τέλος της ζωής τους.
  3. Μεταξύ των παραγόντων είναι: το χαμηλό επίπεδο μόρφωσης, η εξασθένηση της ακοής, η υψηλή πίεση, το κάπνισμα, και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Είδηση


Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις άνοιας παγκοσμίως θα μπορούσαν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν να εμφανιστούν, σύμφωνα με έρευνα, καθώς οι ειδικοί ονόμασαν 14 παράγοντες που την προκαλούν.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet, 27 κορυφαίοι επιστήμονες σε θέματα άνοιας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πολύ περισσότερες περιπτώσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να καθυστερήσουν από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως.

Η αντιμετώπιση 14 ελέγξιμων παραγόντων κινδύνου, που ξεκινούν από την παιδική ηλικία και φτάνουν μέχρι τα βαθιά γεράματα, θα μπορούσε να αποτρέψει ή να καθυστερήσει το 45% των περιπτώσεων άνοιας, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με μία εκ των επιστημόνων, “Οι άνθρωποι σε όλα τα στάδια της ζωής τους […] θα μπορούσαν να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου – η οποία δεν έχει θεραπεία – ή τουλάχιστον να την αποτρέψουν μέχρι τα τέλη της ζωής τους”.

Ο αριθμός των ατόμων που ζουν με άνοια προβλέπεται να τριπλασιαστεί παγκοσμίως σε σχεδόν σε 153 εκατ. μέχρι το 2050.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η έκθεση προσθέτει δύο παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το 9% των περιπτώσεων άνοιας. Περίπου το 7% των περιπτώσεων συνδέεται με την υψηλή “κακή” χοληστερόλη στη μέση ηλικία, ενώ το 2% των περιπτώσεων αποδίδεται σε μη θεραπευμένη απώλεια όρασης σε μεταγενέστερη ηλικία.

Άλλοι παράγοντες είναι: το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, η εξασθένηση της ακοής, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, η σωματική αδράνεια, ο διαβήτης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η τραυματική εγκεφαλική βλάβη, η έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση και η κοινωνική απομόνωση.

Οι παγκόσμιες δαπάνες υγείας και κοινωνικές δαπάνες που συνδέονται με την άνοια ξεπερνούν το $1 τρισ. ετησίως, σύμφωνα με την έρευνα.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο