- Αυτή η μάστιγα…
- Κυκλοφορεί από εποχές ανύπαρκτες
- Σώσε τον πρίγκηπα του inbox σου
- Χρήσιμοι όροι για την προστασία σου
- Τελικά τι παίζει με αυτούς τους όρους χρήσης;
- Οι επιλογές σου
- Κι αν αυτές δεν σου αρκούν…
- Γενικότερα, προσέχουμε για να έχουμε
Αν είσαι από αυτούς που τσεκάρουν ακόμη το Facebook, κάπου θα τα έχεις πετύχει. Μιλάμε για εκείνα τα post που αρχίζουν κάπως έτσι:
“Αύριο ξεκινάει ο νέος κανόνας του Facebook όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι φωτογραφίες σας…”
Και καταλήγουν συνήθως κάπως έτσι:
“Δεν παραχωρώ στο Facebook ή σε οποιονδήποτε από τους οργανισμούς τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν εικόνες…”
“ΜΗΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Αντιγραφή και επικόλληση.”
“Κρατήστε το δάχτυλό σας σε αυτή τη δημοσίευση και θα…”
Το φαινόμενο ξεκίνησε να εμφανίζεται στo feed μας το μακρινό 2012.
Έκτοτε, επιστρέφει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και πάντα καταφέρνει να πείθει κάποιους από τους χρήστες.
Το ίδιο το Facebook τότε είχε κάνει την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με το θέμα:
“Κυκλοφορεί μια φήμη ότι το Facebook κάνει μια αλλαγή που σχετίζεται με την ιδιοκτησία των πληροφοριών των χρηστών ή του περιεχομένου που δημοσιεύουν στον ιστότοπο. Αυτό είναι ψευδές. Όποιος χρησιμοποιεί το Facebook κατέχει και ελέγχει το περιεχόμενο και τις πληροφορίες που δημοσιεύει, όπως αναφέρεται στους όρους μας. Ελέγχουν τον τρόπο κοινής χρήσης του περιεχομένου και των πληροφοριών. Αυτή είναι η πολιτική μας και ήταν πάντα.”
Κάποτε είχαμε τα αλυσιδωτά SMS μηνύματα, έπειτα τα αλυσιδωτά e-mails.
Ήταν αυτά που έκλειναν πάντα με το «στείλε αυτό το μήνυμα σε 25 φίλους σου αλλιώς θα έχεις 25 χρόνια κακοτυχία» ή σε παρακινούσαν να βοηθήσεις για κάποιον άσχετο λόγο τον πρίγκηπα κάποιου κράτους που λογικά καθόταν σε εμβρυακή στάση στον θρόνο του περιμένοντας εσένα να προωθήσεις το e-mail στους συγγενείς σου.
Εάν λοιπόν οι απάτες ήταν Pokemon τότε τα Facebook Hoaxes είναι η τρίτη εξέλιξη του είδους.
Phishing – είναι μια μορφή επίθεσης, στην οποία ο εγκληματίας μιμείται μια αξιόπιστη οντότητα, ζητώντας από το θύμα να αποκαλύψει ευαίσθητες πληροφορίες
Spam – ένα μήνυμα (e-mail/SMS/DM/Voice mail πες το όπως θέλεις) που αποστέλλεται μαζικά σε μεγάλο αριθμό διευθύνσεων χωρίς οι χρήστες να εκδηλώσουν κάποια επιθυμία να το λάβουν
Scam/Fraud – όροι που περιγράφουν μια πράξη εξαπάτησης με δόλο
Hoax – το φαινόμενο της εξαπάτησης που συμβαίνει όταν κάποιος σε οδηγεί να πιστέψεις ή να αποδεχτείς ως αληθινό και γνήσιο, κάτι που είναι ψεύτικο και παράλογο
Δημιουργώντας λογαριασμό σε μία πλατφόρμα της Meta (*Facebook, Instagram & WhatsApp):
Ας φύγει ένα ζήτημα πρώτα από τη μέση:
Όσο καλογραμμένο κι αν είναι(που συνήθως δεν είναι κι αυτό αρκεί για να σε βάλει σε υποψίες), ένα post κειμένου, ΔΕΝ έχει νομική υπόσταση και δεν είναι ικανό να ασκήσει καμία πίεση προς τη Meta.
Εάν θέλεις, μπορείς να ρυθμίσεις τα privacy settings του λογαριασμού σου, ώστε να υποδείξεις στη Meta τι επιθυμείς να κάνει με το περιεχόμενό σου.
Μπορείς π.χ. να επιλέξεις ένα post σου να φαίνεται μόνο σε σένα (private) ή σε μια επιλεγμένη ομάδα φίλων σου.
Σε αυτή την περίπτωση, το περιεχόμενό σου παύει να είναι διαθέσιμο και προσβάσιμο στην πλατφόρμα, η οποία -σύμφωνα και πάλι με τους όρους- ζητά μέχρι 90 ημέρες για να το διαγράψει οριστικά από το ψηφιακό της αρχείο.
Η Meta έχει εδώ και πολύ καιρό προσθέσει την επιλογή Report σε όλα τα είδη περιεχομένου για να το χρησιμοποιούμε όταν εντοπίζουμε απάτες, fake news ή κακοποιητικό λόγο να δημοσιεύονται
Το εργαλείο αυτό βοηθά την εκάστοτε πλατφόρμα να συλλέγει δεδομένα από πολλούς χρήστες και συνδυάζοντάς τα, να προχωρά σε ενέργειες όπως να “κατεβάζει” ένα post ή να θέτει ένα προφίλ εκτός λειτουργίας.
Για μια πιο ξέγνοιαστη ζωή στα social media δεν ξεχνάμε τα παρακάτω: