Η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές, Sheikh Hasina, παραιτήθηκε και εγκατέλειψε το Μπανγκλαντές με ελικόπτερο, εξαιτίας της βίαιης καταστολής φοιτητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στα μέσα Ιουλίου και στις οποίες σκοτώθηκαν σχεδόν 300 και συνελήφθησαν περίπου 11.000 άτομα.
Φοιτητές/ριες ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις με αίτημα την κατάργηση ενός μέτρου το όποιο εξασφάλιζε ότι το 30% των δημοσίων θέσεων θα κατέχονταν οικογένειες βετεράνων του πολέμου της Ανεξαρτησίας του Μπανγκλαντές από το Πακιστάν (1971) όποτε και δημιουργήθηκε το κράτος του Μπανγκλαντές.
Η S. Hasina υπήρξε η μακροβιότερη γυναίκα π/θ στον κόσμο (1996-2001 και 2009-2024)
Παρά το γεγονός ότι το ανώτατο δικαστήριο ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα των φοιτητών, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν εξαιτίας της βίας με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι. Η πρόσβαση στο ίντερνετ είχε διακοπεί εντελώς κάποιες μέρες όμως εικόνες που διέρρευσαν δείχνουν αστυνομικούς και μέλη της φοιτητικής παράταξης του κυβερνώντος κόμματος της Hasina, του Σύνδεσμου Αουάμι, να επιτίθονται σε διαδηλωτές/ριες με όπλα και μαχαίρια και να τους πατούν με οχήματα, ενώ άνθρωποι στην Ντάκα έχουν περιγράψει ολονύκτιες επιδρομές από την αστυνομία.
Μετά την ανακοίνωση της παραίτησής της πρωθυπουργού διαδηλωτές/ριες εισέβαλαν στο σπίτι της, ενώ ο στρατός έχει αναλάβει να σχηματίσει μια προσωρινή κυβέρνηση η οποία θα προκυρήξει εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Εντός της ημέρας εκπρόσωποι των φοιτητών αναμένεται να συναντηθούν με τον στρατό και σε δημοσίευσή τους στα social media ζητούν ως επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης, Muhammad Yunus.