Οι καταναλωτές/ριες είναι λιγότερο πιθανό να αγοράσουν ένα προϊόν/υπηρεσία αν στην περιγραφή του/ης αναφέρεται ότι έχει φτιαχτεί/ χρησιμοποιεί ΑΙ, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hospitality Marketing & Management.
Οι ερευνητές/ριες παρουσίασαν σε ένα δείγμα διαφορετικών ηλικιών δύο ίδια προϊόντα/υπηρεσίες με τη μοναδική διαφορά να εντοπίζεται στο πώς περιγράφονται, δηλαδή στο κομμάτι του “branding”: το ένα περιγράφονταν ως “high tech” ενώ το άλλο ως ότι κάνει χρήση ΑΙ.
Οι συμμετέχοντες/ουσες δεν προτίμησαν τα προϊόντα/υπηρεσίες που χαρακτηρίζονται από τη χρήση ΑΙ, ειδικά όσον αφορά στις αγορές “υψηλού ρίσκου”, παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες επενδύουν δισεκατομμύρια σε αυτή την τεχνολογία.
Καταναλωτές/ριες απέφυγαν τα προϊόντα/υπηρεσίες από ΑΙ είτε ήταν “χαμηλού ρίσκου” (π.χ. οικιακές συσκευές) είτε υψηλού (π.χ. υπηρεσίες υγείας, αυτοκίνητα)
Ο βασικός λόγος είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης η οποία προκύπτει αφενός από το γεγονός ότι καταγράφονται συχνά λάθη σε υπηρεσίες που χρησιμοποιούν ΑΙ και αφετέρου γιατί έχον περιορισμένη κατανόηση για το πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα το ΑΙ και έτσι το κρίνουν υποκειμενικά, με βάση τα συναισθήματα τους.
Σ’αυτό δεν βοηθά καθόλου ο τρόπος που παρουσιάζεται το ΑΙ στην ποπ κουλτούρα, ειδικά όσον αφορά τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπου η τεχνητή νοημοσύνη συνήθως παίρνει τον ρόλο του “κακού”, διαμορφώνοντας τις αντιλήψεις του κοινού.
Ένας ακόμα βασικός λόγος είναι η έλλειψη διαφάνειας τέτοιων προϊόντων/ υπηρεσιών ως προς το πώς διαχειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών/ριών τους, ενώ την εικόνα του ΑΙ.