Κατά 8% μειώθηκαν το 2023 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΕΑ), καθώς τα εργοστάσια που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με καύση άνθρακα κλείνουν και ενισχύεται η παραγωγή από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.
Η πτώση στις εκπομπές, είναι σχεδόν αντίστοιχη στην πτώση που καταγράφηκε στην Ευρώπη στην αρχή της πανδημίας της Covid-19, όταν οι μεταφορές και οι βιομηχανικές δραστηριότητες περιορίστηκαν σημαντικά.
Το 2023 οι εκπομπές της ΕΕ ήταν κατά 37% χαμηλότερες από το 1990, ενώ ο στόχος είναι να μειωθούν κατά 55% σε σχέση με το 1990, έως το 2030. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τρέχουσες πολιτικές των κρατών-μελών οι εκπομπές αναμένεται να μειωθούν κατά 43% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Παράλληλα, αν εφαρμοστούν τα προγραμματισμένα μέτρα θα ανεβάσουν το ποσοστό αυτό στο 49%.
To 2022, Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, ΕΕ, Ρωσία και Βραζιλία ήταν αυτές με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (61,6% του παγκόσμιου συνόλου).
Η μεγαλύτερη μείωση της ρύπανσης πέρυσι προήλθε από τον ενεργειακό τομέα, λόγω της ανάπτυξης των ΑΠΕ. Οι εκπομπές από τις κατασκευές και τις βιομηχανίες μειώθηκαν κατά 6%, καθώς ορισμένα εργοστάσια έγιναν πιο αποδοτικά και άλλα μείωσαν την παραγωγή.
Η πρόοδος σε άλλους τομείς ήταν πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα που απαιτούνται για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Οι εκπομπές από τη γεωργική καλλιέργεια μειώθηκαν μόλις κατά 2% πέρυσι, ενώ οι εκπομπές του τομέα των μεταφορών μειώθηκαν μόλις κατά 1%.
Σύμφωνα με την έκθεση ο/η μέσος/η Ευρωπαίος/α θα εκπέμψει 7,26 τόνους αερίων του θερμοκηπίου το 2023, ελαφρώς περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 6,59 τόνων.