(Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού)

Μητσοτάκης-Erdoğan συναντιούνται 5η φορά μέσα σε 1 χρόνο

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

11/07/2024

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Σε καλό κλίμα φέρεται να έγινε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Recep Tayyip Erdoğan στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, χθες στην Ουάσιγκτον.
  2. Η συζήτησή τους κινήθηκε γύρω από τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, σε τομείς όπως το μεταναστευτικό και το εμπόριο, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με ΜΜΕ.
  3. Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για την ανάγκη προσπάθειας “τερματισμού συγκρούσεων σε Ουκρανία και Παλαιστίνη”, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Είδηση


Σε καλό κλίμα φέρεται να έγινε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan, σε ανεπίσημη συνάντηση στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, χθες στην Ουάσιγκτον.

Η συνάντηση έγινε παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Hakan Fidan και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Άννας-Μαρίας Μπούρα και Akif Çağatay Kılıç.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλούνται ελληνικά ΜΜΕ [1], [2], [3] οι δύο αρχηγοί συζήτησαν για διεθνείς και περιεφερειακές εξελίξεις και συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας μεταξύ των δύο χωρών.

Eίναι η 5η συνάντησή τους τον τελευταίο χρόνο, με την επόμενη να είναι τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.

Στο θετικό κλίμα προστέθηκε το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στο μεταναστευτικό ενώ και οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για να πετύχουν τον στόχο του διπλασιασμού του όγκου των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Τουρκίας.

Ακόμα, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για την ανάγκη προσπάθειας “τερματισμού συγκρούσεων σε Ουκρανία και Παλαιστίνη” ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλίων για την επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι “50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη”, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο