(ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ/EUROKINISSI)

Ναυάγιο στην Πύλο: Οι χειρισμοί του Λιμενικού στο μικροσκόπιο των ΜΕΕ

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

20/06/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Οι χειρισμοί του Λιμενικού και οι ευθύνες που τυχόν φέρει για το ναυάγιο έχουν μπει στο μικροσκόπιο ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.
  2. Μαρτυρίες επιζώντων περιγράφουν ένα ακατάλληλο πλοίο με προβληματική μηχανή αλλά και μία απόπειρα ρυμούλκησης που οδήγησε στη βύθισή του.
  3. Το Λιμενικό στην αρχή αρνήθηκε την απόπειρα ρυμούλκησης, λίγο αργότερα όμως παραδέχτηκε ότι έριξε ένα σχοινί για “να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων”.

Είδηση


Οι χειρισμοί του Λιμενικού και οι ευθύνες που τυχόν φέρει για το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου έχουν μπει στο μικροσκόπιο ελληνικών και ξένων ΜΜΕ [1], [2].

Μαρτυρίες επιζώντων σε διεθνή ΜΜΕ περιγράφουν ένα ακατάλληλο πλοίο με προβληματική μηχανή αλλά, ενώ η Καθημερινή φέρνει στην επιφάνεια δηλώσεις επιζώντων που κάνουν λόγο για απόπειρα ρυμούλκησης από πλευρά του Λιμενικού, η οποία οδήγησε στη βύθισή του αλιευτικού, λόγω των πολλών ανθρώπων που βρίσκονταν πάνω.

Το Λιμενικό στην αρχή αρνήθηκε την απόπειρα ρυμούλκησης, αλλά λίγες ημέρες αργότερα παραδέχτηκε ότι έριξε ένα σχοινί για “να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων”.

Ακόμα τρεις σορούς από το ναυάγιο της Πύλου περισυνέλλεξε το Λιμενικό και πλέον οι νεκροί ανέρχονται στους 81.

Ένας από τους πρώτους ισχυρισμούς του Λιμενικού ήταν ότι δεν επενέβη γιατί ο καπετάνιος αρνήθηκε οποιαδήποτε βοήθεια, ωστόσο, δικηγόροι που ασχολούνται με ζητήματα ναυτικού δικαίου δήλωσαν στην εφημερίδα “New York Times” ότι οι ελληνικές Αρχές παραβίασαν τους διεθνείς κανόνες που επιβάλλουν την διάσωση πλοίων που βρίσκονται σε κίνδυνο, είτε υπάρχει έκκληση για βοήθεια είτε όχι.

“Εάν το ελληνικό Λιμενικό Σώμα αναγνώριζε ότι το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο, και αυτή είναι μια αντικειμενική εκτίμηση, θα έπρεπε να είχε προχωρήσει στη διάσωσή του, ότι κι αν συνέβαινε”, δήλωσε η Μαρκέλλα Ιώ Παπαδούλη, δικηγόρος με ειδίκευση στο ναυτικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο