Φωτογραφία Αρχείου (REUTERS/Siphiwe Sibeko)

Νέο φάρμακο παρέχει πλήρη προστασία από τον HIV

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

25/06/2024

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Κλινική δοκιμή σε νεαρές γυναίκες στην Αφρική έδειξε ότι ένα νέο αντιιικό φάρμακο (λενακαπαβίρη), που χορηγείται μέσω ένεσης 2 φορές το χρόνο, παρείχε πλήρη προστασία από τον HIV.
  2. Ελέγχθηκε το κατά πόσο η ένεση θα παρείχε μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με 2 χάπια που χορηγούνται καθημερινά και χρησιμοποιούνται ευρέως σε χώρες της Δύσης.
  3. Καμία από τις 2.134 (0%) γυναίκες που έλαβαν λενακαπαβίρη δεν προσβλήθηκε από τον ιό, συγκριτικά με 16/1.068 (1,5%) που έλαβαν το χάπι Truvada, και 39/2.136 (1,8%) που έλαβαν το Descovy.

Είδηση


Μια νέα κλινική δοκιμή σε νεαρές γυναίκες στην Ουγκάντα και τη Ν. Αφρική έδειξε ότι ένα νέο αντιικό φάρμακο που ονομάζεται λενακαπαβίρη και χορηγείται μέσω ένεσης δύο φορές το χρόνο, παρείχε πλήρη προστασία από τον HIV. Η Yvette Raphael, επικεφαλής της ομάδας “Advocacy for Prevention of H.I.V. and AIDS in South Africa”, δήλωσε ότι πρόκειται για “τα καλύτερα νέα όλων των εποχών”.

Στην κλινική δοκιμή, που ονομάστηκε “Purpose 1”, εξετάστηκε κατά πόσο η λενακαπαβίρη παρείχε καλύτερη προστασία κατά του HIV από ό,τι δύο ημερήσια χάπια που χρησιμοποιούνται ευρέως σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Καμία από τις 2.134 (0%) γυναίκες που έλαβαν λενακαπαβίρη δεν προσβλήθηκε από τον ιό, συγκριτικά με 16 στις 1.068 (1,5%) που έλαβαν το χάπι Truvada, και 3 στις 2.136 (1,8%) που έλαβαν το Descovy.

Μια 2η δοκιμή που “τρέχει” σε 6 χώρες εξετάζει την αποτελεσματικότητα της λενακαπαβίρης σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, τρανς άτομα και χρήστες/ριες.

Το βασικό πρόβλημα όμως με τη λενακαπαβίρη, είναι η δύσκολη πρόσβαση εξαιτίας της αυξημένης του τιμής. Η Gilead, η εταιρεία που παράγει το φάρμακο, το χρεώνει $42.250 ανά ασθενή ετησίως (περίπου €39.400) στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχει εγκριθεί ως θεραπεία για τον HIV. Ενδεικτικά, το budget της Ν. Αφρικής για τέτοια προληπτική θεραπεία δεν ξεπερνάει τα $40 (περ. €37) ανά ασθενή.

Η Gilead έχει δεσμευτεί να διαθέσει μεγάλες ποσότητες του φαρμάκου “σε τιμές που επιτρέπουν την ευρεία διαθεσιμότητα” το συντομότερο δυνατό σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, δίνοντας την άδεια σε παραγωγούς γενόσημων φαρμάκων με αντάλλαγμα ένα τέλος αδειοδότησης, έτσι ώστε ένα φθηνότερο γενόσημο προϊόν να γίνει διαθέσιμο.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο