Φωτογραφία Αρχείου (REUTERS/Stefan Wermuth)

O Julian Assange αποφυλακίζεται με ομολογία ενοχής

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

25/06/2024

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Ο J. Assange συμφώνησε με το Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να ομολογήσει ότι είναι ένοχος για το αδίκημα της κατασκοπείας, με αντάλλαγμα την αποφυλάκισή του από το Λονδίνο και το τέλος της νομικής του διαμάχης με τις ΗΠΑ.
  2. Αύριο, αναμένεται να εμφανιστεί σε δικαστήριο της Κοινοπολιτείας των Βορείων Μαριανών Νήσων (νησιά στον Ειρηνικό που είναι σε πολιτική ένωση με τις ΗΠΑ), όπου θα του επιβληθεί ποινή, η οποία θα συμψηφιστεί με τα 5 χρόνια που έμεινε φυλακή στο Λονδίνο και έτσι θα μπορέσει να επιστρέψει στην Αυστραλία.

Είδηση


Ο Julian Assange, ιδρυτής του Wikileaks συμφώνησε με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να ομολογήσει ότι είναι ένοχος για το αδίκημα της κατασκοπείας, με αντάλλαγμα την αποφυλάκισή του από το Λονδίνο και το τέλος της πολυετούς νομικής του διαμάχης με τις ΗΠΑ. Ο Assange πέρασε 1.901 μέρες, δηλαδή περίπου πέντε χρόνια σε ένα “μικρό κελί” στη φυλακή Belmarsh, σύμφωνα με ανάρτηση του Wikileaks στο X, από όπου προσπαθούσε να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Αύριο, αναμένεται να εμφανιστεί σε δικαστήριο της Κοινοπολιτείας των Βορείων Μαριανών Νήσων (νησιά στον Ειρηνικό που είναι σε πολιτική ένωση με τις ΗΠΑ), όπου θα του επιβληθεί ποινή, που θα συμψηφιστεί με τα 5 χρόνια που έμεινε φυλακή και έτσι θα μπορέσει να επιστρέψει στην Αυστραλία.

O Assange ίδρυσε το WikiLeaks το 2006 και το 2010 δημοσίευσε σχεδόν μισό εκατ. απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν τη δράση των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Η είδηση της αποφυλάκισης του Αssange προκάλεσε εκφράσεις ανακούφισης αλλά και ανησυχία, σύμφωνα με τον Guardian, ότι η καταδίκη του ακόμα και για μία μόνο κατηγορία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ερευνητική δημοσιογραφία.

Εισαγγελείς στις ΗΠΑ ήθελαν αρχικά να τον δικάσουν για 18 κατηγορίες, κυρίως βάσει του νόμου περί κατασκοπείας, σχετικά με τη δημοσιοποίηση απόρρητων αρχείων του αμερικανικού στρατού αλλά και διπλωματικών αρχείων που σχετίζονται με τους πολέμους των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, στο Wikileaks.

Στο Wikileaks έχουν δημοσιευτεί συνολικά πάνω από 10 εκατομμύρια έγγραφα σε αυτό που οι ΗΠΑ έχουν περιγράψει αργότερα ως “μία από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις απόρρητων πληροφοριών στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών”. Το 2010, το site δημοσίευσε ένα βίντεο από στρατιωτικό ελικόπτερο των ΗΠΑ που έδειχνε περισσότερους από δώδεκα Ιρακινούς πολίτες, μεταξύ των οποίων και δύο δημοσιογράφους του Reuters, να σκοτώνονται στη Βαγδάτη.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο