Ο Macron επέζησε και… η συνέχεια στους δρόμους

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

24/04/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Οι δύο προτάσεις μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης καταψηφίστηκαν στη βουλή, καθώς η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού εγκρίθηκε οριστικά με μικρή πλειοψηφία.
  2. Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας ήταν οριακό, με 278 ψήφους υπέρ, 9 λιγότερες από τις 287 που απαιτούνταν για την πτώση της κυβέρνησης. Η δεύτερη συγκέντρωσε 94 ψήφους.
  3. Οι προτάσεις μομφής κατατέθηκαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να υιοθετήσει, χωρίς ψηφοφορία στη βουλή, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Είδηση 🗞️

Περίπου 278 βουλευτές ψήφισαν υπέρ μιας διακομματικής πρότασης μομφής που κατατέθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα LIOT – η πρόταση μομφής που είχε τις περισσότερες πιθανότητες να εγκριθεί – κερδίζοντας μόλις εννέα ψήφους λιγότερες από τις 287 που απαιτούνταν για την πτώση της κυβέρνησης.

Η μεταρρύθμιση, την οποία ο πρόεδρος Macron επιδιώκει από το 2017, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Ούτε η δεύτερη πρόταση μομφής, που κατατέθηκε από το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN)της Marine Le Pen, πέρασε.

Αυτή η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η οποία μεταθέτει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 και την οποία επιθυμεί ο Emmanuel Macron από το 2017, εγκρίθηκε από τη Βουλή, πριν από τη δημοσίευση του νόμου.

Οι προτάσεις μομφής κατατέθηκαν μετά την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης την περασμένη Πέμπτη να υιοθετήσει, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Για τον σκοπό αυτόν προσέφυγε στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα να εγκρίνονται νόμοι χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, εκτός και αν υπερψηφιστεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Με το τέλος των ψηφοφοριών, η αστυνομία στο Παρίσι έκανε χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο