(Αnnie Spratt/ UNSPLASH)

Ρωσία: Οι κυρώσεις δυσκολεύουν την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

23/10/2024

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία εμποδίζουν την ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των επιστημόνων που ερευνούν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
  2. Η μεγαλύτερη δυσκολία εντοπίζεται στην Αρκτική (το 50%+ ανήκει στη Ρωσία), η οποία θερμαίνεται 4 φορές γρηγορότερα από τον παγκόσμιο μ.ο., επιταχύνοντας την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας.
  3. Έτσι, οι δυτικοί επιστήμονες που ερευνούν την Αρκτική δεν έχουν πρόσβαση σε σημαντικά στοιχεία για την κατανόηση του φαινομένου.

Είδηση


Η διακοπή της συνεργασίας δυτικών και Ρώσων επιστημόνων, που έχει έρθει ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, μπορεί να δημιουργεί κενά στην κατανόηση των επιστημόνων για το πόσο γρήγορα θερμαίνεται η Γη, σύμφωνα με τη ΝΥΤ.

Αυτό σχετίζεται περισσότερο με τη διακοπή συνεργασίας των επιστημόνων στην Αρκτική, όπου το 50%+ ανήκει στη Ρωσία. Η Αρκτική θερμαίνεται τέσσερις φορές γρηγορότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, και το λιώσιμο των πάγων της, επιταχύνει την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης.

Η Αρκτική είναι η περιοχή γύρω από τον Β. Πόλο και μοιράζεται ανάμεσα σε ΗΠΑ, Καναδά, Ρωσία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Ισλανδία και Δανία (Γροιλανδία).

Αυτό συμβαίνει καθώς όταν λιώνει το “μονίμως παγωμένο έδαφος” [permafrost] της Αρκτικής απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, η διακοπή στη συνεργασία και την επικοινωνία, σημαίνει ελλιπή στοιχεία και ως προς το λιώσιμο του permafrost στην ενδοχώρα της Ρωσίας, η οποία καλύπτεται από αυτό κατά τα 2/3. Έτσι, τα δεδομένα από τη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας για τα κλιματικά μοντέλα και θα είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνουν ακριβείς προβλέψεις χωρίς αυτά.

Οι επιστήμονες στη Δύση κάνουν λόγο για “Ice Curtain” (κατά το ψυχροπολεμικό “Iron Curtain”) και χαρακτηρίζουν αυτό που έχει συμβεί μεταξύ των επιστημόνων σαν “να πυροβολά κανείς το πόδι του”, ενώ στη Ρωσία όποιος επιστήμονας επικοινωνήσει με συναδέλφους του στη Δύση φέρεται να θεωρείται ύποπτος. Ο Paul Aspholm, ερευνητής στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Έρευνας Βιοοικονομίας, είπε στη ΝΥΤ ότι ενώ η επικοινωνία του με Ρώσους συναδέλφους ήταν καθημερινή για δεκαετίες, μετά τον πόλεμο έχουν ανταλλάξει τρία emails.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο