Οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη παράγουν 57 εκατ. τόνους πλαστικών σκουπιδιών τον χρόνο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Οι ερευνητές μελέτησαν μόνο όσα πλαστικά απόβλητα καταλήγουν στο ανοιχτό περιβάλλον ή καίγονται παράτυπα και όχι όσα φτάνουν στις χωματερές ή καίγονται με κατάλληλες μεθόδους. Αυτά τα απόβλητα είναι αρκετά για να γεμίσουν όλο το Central Park της Ν. Υόρκης (3,41 τ. χλμ) σε εμβαδόν και να φτάνουν το Empire State Building (381 μ.) σε ύψος, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η Ινδία παράγει 9,3 εκατ. τόνους/χρόνο, δηλαδή τα περισσότερα, με τα δύο κράτη που ακολουθούν, Νιγηρία και Ινδονησία, να παράγουν σαφώς λιγότερα. Η Κίνα, η οποία συχνά κατηγορείται για ρύπανση, κατατάσσεται στην 4η θέση, αλλά κάνει τεράστια βήματα στη μείωση των αποβλήτων, σύμφωνα με τους/τις ερευνητές/ριες.
Η Ελλάδα παράγει 2,1 χιλιάδες τόνους πλαστικών αποβλήτων τον χρόνο και βρίσκεται στην 147η θέση από τις 195.
Τα τέσσερα αυτά κράτη μαζί με τη Νιγηρία, την Ινδονησία, την Κίνα, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, τη Ρωσία και τη Βραζιλία παράγουν πάνω από το 50% του συνόλου των ετήσιων πλαστικών αποβλήτων.
Το 2022, τα περισσότερα κράτη του κόσμου συμφώνησαν να συνάψουν την πρώτη δεσμευτική συνθήκη για τη ρύπανση από πλαστικά, μεταξύ άλλων και στους ωκεανούς, με τις τελικές διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη να αναμένεται να διεξαχθούν στη Νότια Κορέα τον Νοέμβριο.
Η ρύπανση από τα πλαστικά στο ανοιχτό περιβάλλον δημιουργεί μικροπλαστικά (τα οποία έχουν βρεθεί μέχρι και σε ανθρώπινους όρχεις) τα οποία συνδέονται με την πρόκληση πρόβλημα στη θαλάσσιας ζωή ακόμα και σε απειλή για την ανθρώπινη υγεία.