(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Περισσότεροι οι “σύνθετοι καύσωνες” στην Αθήνα μετά το 2000, σύμφωνα με έρευνα

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

11/07/2024

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Νέα έρευνα καταγράφει αύξηση των “σύνθετων θερμών ημερών” και των επεισοδίων “σύνθετου καύσωνα” μετά το 2000 στην Αθήνα και τη συνδέει με την κλιματική αλλαγή.
  2. “Σύνθετη θερμή” ονομάζεται η ημέρα κατά τη διάρκεια της οποίας οι υψηλές θερμοκρασίες διατηρούνται μέρα-νύχτα, ενώ επεισόδιο “σύνθετου καύσωνα” έχουμε όταν το φαινόμενο διαρκέσει τουλάχιστον 72 ώρες.
  3. Η ζέστη τη νύχτα είναι πιο επιβαρυντική, καθώς το σώμα δυσκολεύεται να ανακάμψει από την καταπόνηση που υφίσταται από τη ζέστη την ημέρα, σύμφωνα με ειδικούς.

Είδηση


Περισσότερες “σύνθετες θερμές ημέρες” και επεισόδια “σύνθετου καύσωνα” καταγράφηκαν μετά το 2000 στην Αθήνα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που παρουσιάζεται σε ελληνικά ΜΜΕ [1], [2].

Μια μέρα ονομάζεται “σύνθετη θερμή” όταν οι υψηλές θερμοκρασίες διατηρούνται μέρα-νύχτα, και χαρακτηρίζεται “σύνθετος καύσωνας” αν το φαινόμενο διαρκέσει τουλάχιστον 72 ώρες. Η αύξηση αυτή συνδέεται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και με το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, φαινόμενο που κάνει τις πόλεις θερμότερες σε σχέση με τις γειτονικές μη αστικές περιοχές, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες.

Η ζέστη τη νύχτα είναι πιο επιβαρυντική από ό,τι την ημέρα καθώς δυσκολεύει το σώμα να ανακάμψει από την καταπόνηση που υφίσταται από τη ζέστη την ημέρα, μια διαδικασία που γίνεται συνήθως στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με ειδικούς.

Το 77% των 289 “σύνθετων θερμών ημερών” και το 74% από τα 35 επεισόδια σύνθετου καύσωνα (173 ημέρες) που σημειώθηκαν μεταξύ 1960-2022, καταγράφηκε μετά το 2000.

Σύμφωνα με την έρευνα, η αύξηση της θερμοκρασίας έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ιδιαίτερα οι αστικές περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου συγκαταλέγονται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των 571 ευρωπαϊκών πόλεων σε ό,τι αφορά τον μελλοντικό θερμικό κίνδυνο.

Ακόμα, στην Αθήνα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, ο αριθμός θερμών ημερών παρουσιάζει στατιστικά σημαντική αυξητική τάση. Συγκεκριμένα, κάθε δεκαετία την περίοδο 1960-2022 προστίθονταν 5,2 ημέρες που η θερμοκρασία πέρναγε τους 35°C και 2,3 που η θερμοκρασία πέρναγε τους 37°C.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο