Σε fast forward λιώνουν οι πάγοι

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

25/04/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Μέχρι και 600 μέτρα την ημέρα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, φαίνεται ότι μπορούν να υποχωρήσουν οι πάγοι της Ανταρκτικής.
  2. Η μελέτη βασίστηκε σε γεωλογικά δεδομένα της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων που επεξεργάστηκε η δρ. Christine Batchelor και η ομάδα της.
  3. Η έρευνα αυτή μπορεί να επιτρέψει σε υπολογιστικά μοντέλα να κάνουν πιο ακριβείς προβλέψεις για την ταχύτητα, αλλά και τον τρόπο, που το λιώσιμο των πάγων επηρεάζει τη στάθμη της θάλασσας.

Είδηση


Μέχρι και 600 μέτρα την ημέρα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, φαίνεται ότι μπορούν να υποχωρήσουν οι πάγοι της Ανταρκτικής.

Η μελέτη βασίστηκε σε γεωλογικά δεδομένα της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων που επεξεργάστηκε η δρ. Christine Batchelor και η ομάδα της.

Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες έρευνες για τους παγετώνες βασίζονταν σε δεδομένα από φωτογραφίες δορυφόρων από τα τελευταία 50 χρόνια.

Η έρευνα αυτή μπορεί να επιτρέψει σε υπολογιστικά μοντέλα να κάνουν πιο ακριβείς προβλέψεις για την ταχύτητα, αλλά και τον τρόπο που το λιώσιμο των πάγων επηρεάζει τη στάθμη της θάλασσας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εξέλιξη αυτή δείχνει πως κάποια στρώματα πάγου στην Ανταρκτική, μεταξύ αυτών και ο παγετώνας Thwaites που αποκαλείται και “Παγετώνας της Αποκάλυψης” (Doomsday Glacier), μπορούν να υποστούν περιόδους ταχείας κατάρρευσης στο άμεσο μέλλον, επιταχύνοντας έτσι την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Ο ρυθμός αυτός είναι ο ταχύτερος που έχει μετρηθεί μέχρι σήμερα, ανατρέποντας αυτό που οι επιστήμονες θεωρούσαν προηγουμένως ως το ανώτατο όριο ταχύτητας υποχώρησης των παγετώνων. Η Ανταρκτική και η Γροιλανδία έχουν χάσει περισσότερους από 6,4 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου από τη δεκαετία του 1990, αυξάνοντας την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά τουλάχιστον 1,7 εκατοστό.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο