Η Σαντορίνη κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από χθες μέχρι τις 3 Μαρτίου 2025, λόγο των συνεχόμενων σεισμικών φαινομένων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με τον στρατό να αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείριση της κρίσης.
Στο νησί μετέβη σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας.
Συνολικά έχουν γίνει πάνω από 7.700 σεισμοί από τις 27 Ιανουαρίου μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 5,2 Ρίχτερ την Τρίτη (04.02). Την ίδια στιγμή 12.000+ κάτοικοι, εργαζόμενοι/ες και τουρίστες/ριες έχουν φύγει από το νησί μετά το Σαββατοκύριακο, όταν και το σεισμικό φαινόμενο έγινε πιο έντονο.
Σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης (π.χ. φυσικές καταστροφές) η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές και διαθέτει κονδύλια για την ασφάλεια των πολιτών πιο γρήγορα.
Αργά το βράδυ της Πέμπτης, φορτηγά αποβιβάστηκαν από πλοία φορτωμένα με γεννήτριες, αναφέρει ο Guardian, καθώς οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μεταφέρονται στο νησί. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι θα αποσταλούν στη Σαντορίνη κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι.
“Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να πούμε ότι βλέπουμε κάποια στοιχεία που θα οδηγούσαν στο να καταλήξει σιγά-σιγά (η σεισμική) ακολουθία”, δηλώνει ο Βασίλης Καραστάθης, σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. “Είμαστε ακόμα στη μέση του δρόμου, δεν έχουμε δει καμία χαλάρωση, κανένα σημάδι ότι οδεύει προς οπισθοδρόμηση”.
Ο Ευθύμης Λέκκας, τονίζει ότι τα σενάρια είναι 3: το πιο πιθανό είναι να συνεχιστούν οι σεισμοί για πολλές ημέρες και οι περισσότεροι να είναι μεταξύ 3-5 Ρίχτερ, το πιο ακραίο είναι να γίνει ένας μεγάλος σεισμός 5,8-5,9 Ρίχτερ και υπάρχει και το ενδιάμεσο σενάριο να καταγραφεί σεισμός στα 5,5 Ρίχτερ.