(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Στη Σαρδηνία το μεγαλύτερο εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών στην Ευρώπη

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

11/05/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Η εταιρεία εξορύξεων Glencore σχεδιάζει την δημιουργία του μεγαλύτερου εργοστασίου ανακύκλωσης μπαταριών ηλ. αυτοκινήτων της Ευρώπης, στη Σαρδηνία.
  2. Δεκάδες εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα θα αποσυρθούν την επόμενη δεκαετία και οι μπαταρίες τους να περιέχουν χιλιάδες τόνους λιθίου, κοβαλτίου και άλλων βασικών πρώτων υλών.
  3. Η ζήτηση για αυτά τα ορυκτά είναι μεγάλη και, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα, δεν εξαντλούνται, αλλά ανακυκλώνονται και να επαναχρησιμοποιούνται.

Είδηση


Η ελβετική εταιρεία εξορύξεων Glencore σχεδιάζει την δημιουργία του μεγαλύτερου εργοστασίου ανακύκλωσης μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Ευρώπης, στη Σαρδηνία σε συνεργασία με την καναδική Li-Cycle, έως το 2027.

Οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν ένα παλιό μεταλλουργείο στη Σαρδηνία για την παραγωγή λιθίου, νικελίου και κοβαλτίου, βασικών μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ο CEO της Glencore, Gary Nagle, δήλωσε ότι η ανακύκλωση αποφέρει ήδη σημαντικά κέρδη στην εταιρεία και τόνισε ότι η ανάπτυξη της μονάδας αναμένεται να προσθέσει κι άλλα, καθώς δεκάδες εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα θα πρέπει να αποσυρθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, παγκοσμίως.

Εκτιμάται ότι το 10% της ζήτησης λιθίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να καλυφθεί μέσω της ανακύκλωσης μέχρι το 2030.

Οι μπαταρίες των αυτοκινήτων αυτών περιέχουν χιλιάδες τόνους λιθίου και κοβαλτίου μεταξύ άλλων. Η ζήτηση για αυτά τα ορυκτά είναι μεγάλη και, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα, δεν εξαντλούνται, αλλά ανακυκλώνονται και να επαναχρησιμοποιούνται.

Η Li-Cycle προβλέπει ότι το 10% της ζήτησης λιθίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να καλυφθεί από την ανακύκλωση, μέχρι το 2030.

Ενώ το κόστος της μονάδας στη Σαρδηνία δεν έχει ακόμη οριστεί, οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι θα είναι μικρότερο από το αντίστοιχο της μονάδας που υπάρχει στις ΗΠΑ, επειδή μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ήδη υπάρχουσα εγκατάσταση και να κρατήσουν το κόστος χαμηλά.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο