Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα καλύψουν το κόστος του επαναπατρισμού των μεταναστών/ριών που εισέρχονται στον Παναμά μέσω του πολύ επικίνδυνου περάσματος “Darién”, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης μιας “δαπανηρής ανθρωπιστικής και περιβαλλοντικής κρίσης”, όπως τη χαρακτήρισε ο José Raúl Mulino, στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος της χώρας της Κεντρικής Αμερικής.
Στην ίδια ομιλία ο Mulino είχε προαναγγείλει το κλείσιμο του περάσματος στα σύνορα με την Κολομβία και ότι θα αναζητήσει διεθνή βοήθεια, ενώ λίγο αργότερα ο υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης του Παναμά, Javier Martínez-Acha, υπέγραψε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι αμερικανικές υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ που βρίσκονται στον Παναμά θα εκπαιδεύσουν εξειδικευμένο προσωπικό που θα καθορίζει ποιοι/ες μετανάστες/ριες θα απομακρύνονται από τη χώρα, βάσει των νόμων περί μετανάστευσης του Παναμά.
Το Darien Gap είναι η μοναδική χερσαία διαδρομή που συνδέει την Κεντρική και τη Νότια Αμερική και αποτελείται από 96 χλμ. πυκνού τροπικού δάσους, βουνών και βάλτων.
Η συμφωνία σχεδιάστηκε για να μειωθεί ο αριθμός μεταναστών/ριών που “διακινούνται λαθραία μέσω του Darien, συνήθως καθ’ οδόν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν για πτήσεις τσάρτερ ή αεροπορικά εισιτήρια για να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους όσοι απομακρύνονται από τον Παναμά.
Υπολογίζεται ότι το 2023 520.000 άνθρωποι διέσχισαν το Darien με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και μέχρι στιγμής το 2024, ο αριθμός ξεπερνάει τις 190.000. Οι περισσότεροι προέρχονται από χώρες όπως η Βενεζουέλα, ο Ισημερινός, η Κολομβία και η Κίνα.