(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Συνάντηση με τον Narendra Modi είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

25/08/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Συνάντηση με τον Narendra Modi είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου.
  2. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών σε στρατηγική σχέση και έθεσε ως στόχο τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου Ινδίας-Ελλάδας έως το 2030.
  3. Ο Ινδός πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε βελτίωση της συνεργασίας σε ασφάλεια, υποδομές, παιδεία και άμυνα, όπου συμφωνήθηκε η ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων και των αμυντικών βιομηχανιών των 2 χωρών.

Είδηση


“Είναι πολύ μεγάλη τιμή να σας υποδέχομαι 4 δεκαετίες μετά την τελευταία επίσκεψη Ινδού ηγέτη στη χώρα μας. Η σημερινή μας συνάντηση αποτελεί καινούργια αφετηρία στις σχέσεις Ελλάδος και Ινδίας”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Ινδό πρωθυπουργό Narendra Modi στο Μέγαρο Μαξίμου.

“Έχουμε τη μεγάλη χαρά να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μας σε στρατηγική σχέση. Ελλάδα και Ινδία είναι έτοιμες να πορευθούν δίπλα δίπλα”, συνέχισε.

“Διαπιστώνω ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μας έχουν βελτιωθεί. Είναι τόσα περισσότερα αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Από την οικονομία και την άμυνα ως τον τουρισμό και τον πολιτισμό, τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα μέχρι την από κοινού άμυνα στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ευχαριστώ για την αλληλεγγύη σας”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η τελευταία φορά που πρωθυπουργός της Ινδίας βρέθηκε στην Αθήνα ήταν το 1983, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε προσκαλέσει την Indira Gandhi.

“Είναι μεγάλο το φάσμα των κοινών διμερών συμφερόντων μας. Οι σημερινές δυνατότητες να μετατραπούν σε χειροπιαστές πραγματικότητες”, υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμφώνησαν ότι συμπλέουν απόλυτα στη προσήλωση τους στο διεθνές δίκαιο και στη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας. “Εντατικοποιώντας τις διακρατικές οικονομικές επαφές, συζητήσαμε για να υπάρχει απευθείας αεροπορική σύμβαση”, είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως υπάρχει πολύ δυναμική ινδική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα. “Το κράτος διαθέτει το μέγεθος ασιατικού γίγαντα, το δικό μας αποτελεί τη δυναμική ανατολική πύλη της Ευρώπης”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

“Η Ινδία έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου”, ανέφερε και έδωσε συγχαρητήρια για την κατάκτηση του νοτίου πεδίου της Σελήνης από ινδικό σκάφος ενώ για τη χώρα μας υπογράμμισε πως αφήσαμε πίσω την κρίση, σύντομα θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. “Διαμορφώνεται σε νέο παγκόσμιο επενδυτικό προορισμό. Αποτελεί νέα οικονομική, ενεργειακή και εμπορική γέφυρα”, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ινδού ομόλογού του να επισκεφτεί την Ινδία.

Τι είπε ο Narendra Modi

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ο Narendra Modi εκ μέρους του λαού της Ινδίας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις απώλειες ανθρωπίνων ζώων στις πυρκαγιές στην Ελλάδα. “Ελλάδα και Ινδία είναι φυσιολογικό να έχουν φιλική σχέση. Έχουν πανάρχαιες σχέσεις εμπορικές και πολιτιστικές. Η βάση των σχέσεών μας είναι δυνατή και πανάρχαια” ανέφερε.

Ο Ινδός πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουν συνέργεια σε μία σειρά από θέματα. “Ως φίλοι αντιλαμβανόμαστε και σεβόμαστε ο ένας τα αισθήματα του άλλου. Σήμερα αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε την σχέση μας σε στρατηγική. Να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στην άμυνα, στην ασφάλεια, στις υποδομές, στην παιδεία. Στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε και τις στρατιωτικές σχέσεις και τις αμυντικές μας βιομηχανίες”, πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Modi τόνισε πως υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για το διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2030. “Μπορούμε να ανυψώσουμε την οικονομική και βιομηχανική μας συνεργασία”, συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας σημείωσε πως σύντομα θα υπογραφεί συμφωνία κινητικότητας και μετανάστευσης. “Θα προωθήσουμε τον πολιτισμό και τις μορφωτικές σχέσεις ανάμεσα στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα”, συνέχισε ενώ είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις εμπορικές συμφωνίες της Ινδίας.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο