Για τη συνέχιση της στήριξής τους στην “ανεξαρτησία και εδαφική κυριαρχία εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων” της Ουκρανίας κάνει λόγο το κείμενο που συνυπέγραψαν 26 κράτη-μέλη της ΕΕ (εκτός της Ουγγαρίας), χθες στις Βρυξέλλες.
Για άλλη μία φορά ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Viktor Orbán, επέλεξε να τραβήξει διαφορετική “γραμμή” από τους υπόλοιπους ηγέτες σχετικά με την Ουκρανία. Το ίδιο συνέβη πρόσφατα και στην ψηφοφορία στον ΟΗΕ, όπου συντάχθηκε με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία σε σχετικό ψήφισμα.
Στόχος των Ευρωπαίων ηγετών ήταν να βρουν μία κοινή λύση, ώστε να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τη Ρωσία, χωρίς να υπολογίζουν στις ΗΠΑ. Αποφάσισαν να δανείσουν Є150 δισ. τα οποία θα επενδυθούν από την Ουκρανία, κυρίως, στην ενίσχυση της αεράμυνάς της, λέει η “ΝΥΤ“.
Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν από βδομάδα στη Σ. Αραβία, για να συζητήσουν τα πρώτα βήματα της συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου.
“Όλοι θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη μέσω της ισχύος κι αυτό είναι προς το συμφέρον και του Αμερικανού προέδρου Donald Trump”, είπε αργά το βράδυ αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Antonio Costa είπε ότι “η ασφάλεια της Ουκρανίας βρίσκεται στον πυρήνα της ασφάλειας της Ευρώπης”.
“Είμαστε με την Ουκρανία από την πρώτη μέρα. Έχουμε ήδη προσφέρει περισσότερα από Є135 δισ. από το 2022″, συνέχισε ο Costa, επιμένοντας ότι η υποστήριξη της ΕΕ είναι “ακλόνητη”, είτε ο πόλεμος συνεχιστεί, είτε σε οποιεσδήποτε μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, είτε για την ανοικοδόμηση, είτε για την ενταξιακή προοπτική της στην ΕΕ.