- Τι έγινε
- Ποιος είναι ο Yoon Suk Yeol
- Πως κήρυξε στρατιωτικό νόμο
- Ναι μεν, αλλά
- Τι συνέβη στο κοινοβούλιο
- Γιατί ο Yoon έκανε πίσω;
- Τι θα γίνει τώρα;
Ο πρόεδρος της Ν. Κορέας, Yoon Suk Yeol, κήρυξε χθες στρατιωτικό νόμο, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι υποκινείται από τη Β. Κορέα, απειλώντας τη δημοκρατία της χώρας.
Δεν επικαλέστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τη Β. Κορέα, ενώ είναι η 1η φορά που πρόεδρος της χώρας κάνει κάτι τέτοιο από το τέλος της δικτατορίας, το 1987.
Αργότερα, πήρε πίσω την απόφαση, υπό την πίεση όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά του ίδιου του κόμματός του.
Ο συντηρητικός Yoon είναι ορκισμένος εχθρός της Β. Κορέας και πρώην εισαγγελέας που ηγήθηκε της έρευνας για διαφθορά κατά της προηγούμενης κυβέρνησης.
Εκλέχθηκε το 2022, κερδίζοντας τις εκλογές με διαφορά μικρότερη του 1%.
Βρίσκεται συνεχώς σε αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει το Κοινοβούλιο, ενώ η δημοτικότητά του πέφτει.
Καταγγελίες για διαφθορά, επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και εργαζομένων, και κατάχρηση εξουσίας για την προώθηση δικών του συμφερόντων χαρακτηρίζουν τη θητεία του.
Μέσω διαγγέλματος, ο Yoon ανακοίνωσε στο Έθνος ότι επιβάλει στρατιωτικό νόμο.
Αυτό σημαίνει απαγόρευση όλων των πολιτικών δραστηριοτήτων και των διαδηλώσεων, κρατικό έλεγχο σε όλα τα ΜΜΕ και επιστροφή του ιατρικού προσωπικού (μαζί με τους απεργούς) στη θέση του εντός 48ωρου.
Είπε ότι τα έκανε όλα αυτά για να προστατεύσει τη δημοκρατία της χώρας από τη συνεργασία εσωτερικών (αντιπολίτευση) και εξωτερικών (Β. Κορέα) εχθρών.
Αν και απρόσμενη, η ανακοίνωση ήρθε στο πλαίσιο μιας έντονης διαμάχης για την ψήφιση του προϋπολογισμού μεταξύ του Yoon και της αντιπολίτευσης.
Η αντιπολίτευση έχει περικόψει περίπου $2,8 δις. από τον προτεινόμενο από τον Yoon προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να διαμαρτυρηθεί ότι “κόβονται σημαντικά κομμάτια του προϋπολογισμού που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία και την ασφάλεια του Έθνους”.
Αμέσως μετά το διάγγελμα, ο στρατός εισέβαλε στη βουλή για να παρεμποδίσει την είσοδο των βουλευτών/τριών.
Ωστόσο, 190 (από σύνολο 300) κατάφεραν να εισέλθουν, ψηφίζοντας ομόφωνα (190-0) την άρση του στρατιωτικού νόμου.
Έξω από το κοινοβούλιο συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Yoon, ενώ συγκρούστηκαν και με την αστυνομία.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, η απόφαση της βουλής για την άρση του στρατιωτικού νόμου πρέπει να γίνει δεκτή, ωστόσο ο στρατός αρνήθηκε να υπακούσει, μέχρι ο ίδιος ο Yoon να το αποφασίσει.
Υπό την πίεση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που χαρακτήρισαν την απόφαση “πραξικόπημα” αλλά και του κόμματός του που τη χαρακτήρισε “τραγική”, ο Yoon κάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και 6 ώρες μετά την ακύρωσε.
Πλέον ο πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση, ενώ δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί και από το εσωτερικό του κόμματός του.
Η προσπάθεια του Yoon να κηρύξει τον 1ο στρατιωτικό νόμο στη Νότια Κορέα εδώ και σχεδόν 40 χρόνια βύθισε τη χώρα στη βαθύτερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της, ενώ όλοι/ες αναρωτιούνται ποιος ήταν ο τελικός του στόχος, αναφέρει ο Guardian.