(ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)

Τι λέει το πόρισμα της ΕΔΕ για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

04/08/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Παραδόθηκε στον υπ. Αμυνας, το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την πυρκαγιά που προκάλεσε τις εκρήξεις στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Ν. Αγχίαλο.
  2. Τα συμπεράσματα μιλούν για ανεπαρκή καθαρισμό στο βόρειο μέρος του στρατοπέδου από όπου έφτασε η φωτιά, όπως και για πολύ μικρή αντιπυρική ζώνη γύρω από τις αποθήκες, ενώ αναφέρει ότι “Θα αποδοθούν οι αναλογούσες ευθύνες για τις παραλείψεις και αμέλειες στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας”.

Είδηση


Το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, που είχε διαταχθεί σχετικά με τα αίτια της εξάπλωσης της πυρκαγιάς σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, παραδόθηκε σήμερα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, στο πόρισμα διαπιαστώνονται τα εξής:

– Λόγω της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή, στο στρατόπεδο Καράμπα κατέφθασαν πυροσβεστικά οχήματα της 111ΠΜ, που επιχείρησαν για την αντιμετώπισή της, σε συνεργασία με οχήματα του πυροσβεστικού Σώματος.

– Η φωτιά ήταν έντονη και σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό της και την ταχύτητα του ανέμου κινήθηκε γρήγορα προς τον χώρο των πυρομαχικών και ανέπτυξε υψηλό θερμικό φορτίο.

– Οι συγκεκριμένες συνθήκες επέβαλαν να δοθεί διαταγή εκκένωσης της περιοχής από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για την προστασία του προσωπικού.

Η ΕΔΕ είναι ανακριτική διαδικασία, στη οποία όσοι/ες καταθέτουν ορκίζονται ότι θα πουν την αλήθεια, για τη συλλογή στοιχείων σε περίπτωση πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στα μέτρα πυρασφάλειας του στρατοπέδου, διαπιστώθηκαν:

– Πλημμελής καθαρισμός στο επικλινές και δύσβατο βόρειο μέρος του, από όπου έφτασε η φωτιά και προσέγγισε στον χώρο των αποθηκών ανοικτού και κλειστού τύπου.

– Η πολύ μικρή αντιπυρική ζώνη πέριξ των αποθηκών δεν ήταν αρκετή για να εμποδίσει το έντονο θερμικό φορτίο εξαιτίας της φωτιάς που εξαπλώθηκε στο προαναφερθέν μη αποψιλωμένο μέρος του στρατοπέδου και σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό της και την ταχύτητα του ανέμου, κινήθηκε γρήγορα προς τον χώρο των πυρομαχικών. Αυτό οδήγησε στην έκρηξη βομβών των κλινών του βορείου τομέα των αποθηκών.

– Οι εν λόγω κλίνες είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα και περιείχαν αποκλειστικά Βόμβες Γενικής Χρήσης, όπως προβλέπεται από τα εγχειρίδια και τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Για τις παραλείψεις και αμέλειες στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας που καταγράφονται στο πόρισμα της ΕΔΕ θα αποδοθούν οι αναλογούσες ευθύνες.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο