(David Clode/ UNSPLASH)

Το αλκοόλ ρέει άφθονο στη φύση, λέει νέα έρευνα

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

30/10/2024

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Ανάλυση αποδεικνύει ότι το αλκοόλ (αιθανόλη) υπάρχει σχεδόν παντού στη Γη, γεγονός που καθιστά πιθανή την κατανάλωσή του από τα ζώα που τρώνε φρούτα με ζάχαρη (π.χ. μούρα, φράουλες) και νέκταρ.
  2. “Η άποψη ότι αλκοόλ πίνουμε μόνο εμείς δεν ισχύει, καθώς η αιθανόλη είναι άφθονη στην φύση”, δήλωσε μια επιστήμονας.
  3. Το αν μεθούν δεν έχει αποδειχθεί, καθώς δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες μετρήσεις, ωστόσο οι περιπτώσεις μεθυσμένων ζώων είναι πολλές, ενώ πολλά άλλα φαίνεται να το αντέχουν περισσότερο, λένε οι επιστήμονες.

Είδηση


Ανάλυση δημοσιευμένων αποτελεσμάτων ερευνών δείχνει ότι το αλκοόλ (αιθανόλη) υπάρχει σχεδόν παντού στη Γη, γεγονός που καθιστά πιθανή την πρόσληψή του από τα ζώα που τρώνε φρούτα με ζάχαρη (πχ μούρα, φράουλες) και νέκταρ.

“Η ανθρωποκεντρική άποψη ότι αλκοόλ πίνουμε μόνο εμείς δεν ισχύει, καθώς η αιθανόλη είναι άφθονη στην φύση”, δήλωσε η Anna Bowland, ερευνήτρια της ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Exeter, στον Guardian. Δεν έχει εξακριβωθεί αν τα ζώα αυτά μεθάνε, καθώς δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες μετρήσεις. Πολλά είδη φαίνεται να έχουν εντυπωσιακή ανοχή στο αλκοόλ, κυρίως όσα τρώνε τακτικά τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση.

Η περιεκτικότητα καρπών σε αλκοόλ είναι συνήθως χαμηλή, 1%-2%, αλλά μπορεί σε περιπτώσεις να φτάσει και το 10%. Μία μπίρα έχει συνήθως 4%–6%.

Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι οι δεδρομυγαλές, τα μικρά θηλαστικά που ζουν στα τροπικά δάση της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες αλκοόλ, οι επιστήμονες δεν έχουν βρει καμία ένδειξη ότι τα ζώα είχαν μεθύσει, αλλά παραδέχτηκαν ότι δεν γνωρίζουν με σαφήνεια πώς θα συμπεριφέρονταν αν ήταν μεθυσμένα. Από την άλλη, οι επιστήμονες εξετάζοντας ένα σμήνος κέδρων που πέθαναν από τη σύγκρουση με φράχτες και άλλες κατασκευές, είδαν ότι πετούσαν υπό την επήρεια, αφού είχαν φάει μούρα τα οποία είχαν ωριμάσει πάρα πολύ και άρα περιείχαν αιθανόλη.

Παρόλα αυτά, οι πιο εντυπωσιακές επιπτώσεις του αλκοόλ παρατηρούνται στα έντομα. Οι αρσενικές φρουτόμυγες καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ όταν απορρίπτονται ως σύντροφοι, ενώ τα θηλυκά ενός στενά συγγενικού είδους με τις φρουτόμυγες γίνονται λιγότερο επιλεκτικά ως προς τους συντρόφους τους και κάνουν σεξ με περισσότερα αρσενικά μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο