Ξανά σε κίνδυνο δύο ιστορικές κινηματογραφικές αίθουσες στην Αθήνα

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

21/04/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Τον Νοέμβριο είχε σημάνει κίνδυνος τους κινηματογράφους ΑΕΛΛΩ, ΑΣΤΟΡ και ΙΝΤΕΑΛ, μιας και ο ΕΦΚΑ σχεδίαζε την εκποίηση ακινήτων που στεγάζονται.
  2. Ο ΕΦΚΑ, στον οποίο ανήκουν τα ακίνητα, καθησύχασε τότε τους αιθουσάρχες, λέγοντας πως δεν δρομολογείται αλλαγή χρήσης των τριών κινηματογράφων.
  3. Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν, ο ΕΦΚΑ κατέθεσε ένσταση, ζητώντας να μη χαρακτηριστεί διατηρητέα η χρήση των ΑΣΤΟΡ και ΙΝΤΕΑΛ, μίας αυτό θα στεκόταν εμπόδιο στην επισκευή και λειτουργία των κτιρίων όπου στεγάζονται.

Είδηση 🗞️

Τον περασμένο Νοέμβριο είχε σημάνει άμεσος κίνδυνος για την κινηματογραφική κουλτούρα της Αθήνας με τον ΕΦΚΑ να σχεδιάζει την εκποίηση των ακινήτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του, και εντός των οποίων στεγάζονται οι κινηματογράφοι ΑΕΛΛΩ, ΑΣΤΟΡ και ΙΝΤΕΑΛ.

Ο ΕΦΚΑ, τότε, είχε καθησυχάσει τους αιθουσάρχες, λέγοντας πως δεν πρόκειται να γίνει αλλαγή χρήσης των τριών κινηματογράφων.

Πριν από λίγες μέρες, όμως, η υπηρεσία του ΕΦΚΑ κατέθεσε ένσταση στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας επί της ουσίας να μη χαρακτηριστεί διατηρητέα η χρήση των δύο κινηματογράφων (το ΑΕΛΛΩ δεν συμπεριλαμβάνεται), αφού κάτι τέτοιο, όπως αναφέρεται, θα στεκόταν εμπόδιο στην επισκευή και στη λειτουργία των κτιρίων όπου στεγάζονται.

Το κτίριο του ΙΝΤΕΑΛ, έχει παραχωρηθεί σε ανάδοχη εταιρεία για την ανέγερση ξενοδοχείου, ενώ το ΑΣΤΡΟΡ προς το παρόν δεν έχει ανάδοχο.

Όσον αφορά το ΑΣΤΟΡ, η ένσταση του ΕΦΚΑ αναφέρει πως η κήρυξη της χρήσης του χώρου του ως διατηρητέας «θα αποτελέσει τροχοπέδη στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του κτιρίου». Όσον αφορά τον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ, ο ΕΦΚΑ δεν είναι τόσο ξεκάθαρος λέγοντας πως «…Η δε διάσωση του κινηματογράφου ως τέχνης δεν μπορεί να συνδέεται με τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέας της χρήσης του κτίσματος του ΙΝΤΕΑΛ, αφού οι ίδιοι οι άνθρωποι του χώρου όπως αναλύθηκε ανωτέρω αναφέρουν ότι το θέμα είναι ευρύτερο και πολυπαραγοντικό», ενώ ένδειξη προθέσεων αποτελεί το παρακάτω: «Η διατήρηση της πολιτιστικής χρήσης του Ιντεάλ εξασφαλίζεται στο επιχειρηματικό πλάνο του αναδόχου ως θεάτρου».

Ο ανάδοχος στην προκειμένη περίπτωση είναι η εταιρεία Ξενοδοχεία Ελλάδος Mitsis Company Α.Ε., στην οποία κατακυρώθηκε το κτίριο όπου στεγάζεται και το ΙΝΤΕΑΛ, με σκοπό την ανέγερση ξενοδοχείου. Το κτίριο του ΑΣΤΟΡ στην οδό Σταδίου, αντιθέτως, προς παρόν δεν έχει ανάδοχο.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο