Το 12% του συνόλου το 2022 έφθασε παγκοσμίως η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αιολική και ηλιακή), σύμφωνα με έκθεση του κέντρου μελετών για ενεργειακά ζητήματα Ember.
Όπως σημειώνεται, το ποσοστό αποτελεί ένα νέο ρεκόρ που ωστόσο είναι πίσω από την παραγωγή ηλεκτρισμού με την καύση άνθρακα και ευρύτερα τα ορυκτά καύσιμα, που παραμένουν ο βασικός ηλεκτροπαραγωγικός πόρος σε όλο τον κόσμο.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το προοδευτικό κλείσιμο των αγωγών της Μόσχας και η εκτόξευση των τιμών που ακολούθησε ανάγκασε τις κυβερνήσεις να ξανασκεφτούν την ενεργειακή πολιτική τους και να επιταχύνουν την αξιοποίηση καθαρών πηγών.
H Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και στην 9η από ανεμογεννήτριες.
Αν προστεθούν, οι «καθαρές» μορφές ενέργειας (ο ορισμός του Ember συμπεριλαμβάνει την πυρηνική) έφθασαν το 39% της παγκόσμιας παραγωγής, «νέο ρεκόρ». Το υπόλοιπο 61% της παραγωγής ηλεκτρισμού έγινε με την καύση ορυκτών καυσίμων (αέριο, πετρέλαιο, άνθρακας).
Χάρη στις ΑΠΕ εξασφαλίζεται πλέον πάνω από το 10% της παραγωγής ηλεκτρισμού σε πάνω από 60 χώρες. Η Ε.Ε. πρωτοπορεί σε αυτό, το 22% της ενέργειας που παράγει προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις «προόδους» που σημειώνονται, «ο άνθρακας παραμένει η κυριότερη πηγή ηλεκτρισμού στον κόσμο»: χάρη στην καύση του «παρήχθη το 36% του ηλεκτρισμού παγκοσμίως το 2022».
H Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και στην 9η από ανεμογεννήτριες.