Είκοσι πέντε χώρες στις οποίες ζει το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζουν ακραία προβλήματα λειψυδρίας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων(WRI), οι χώρες αυτές χρησιμοποιούν τακτικά το 80% των αποθεμάτων τους σε ετήσια βάση.
Ο χάρτης υδάτινου κινδύνου Aqueduct του WRI αποκαλύπτει ότι η ζήτηση για νερό αυξάνεται σε όλο τον κόσμο και έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1960.
Ενώ η ζήτηση για νερό έχει σταθεροποιηθεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αυξάνεται κατακόρυφα στην Αφρική. Μέχρι το 2050, η ζήτηση νερού σε όλο τον κόσμο αναμένεται να αυξηθεί κατά 20% έως 25%.
Στις 25 χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι και η Ελλάδα, ενώ η Κύπρος βρίσκεται στο top5 των χωρών με την μεγαλύτερη κρίση.
Στις 25 χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα περιλαμβάνονται η Σαουδική Αραβία, η Χιλή, ο Άγιος Μαρίνος, το Βέλγιο και η Ελλάδα. Οι πέντε χώρες που αντιμετωπίζουν την υψηλότερη υδατική κρίση είναι το Μπαχρέιν, η Κύπρος, το Κουβέιτ, ο Λίβανος και το Ομάν.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 4 δισεκ. άνθρωποι, δηλαδή ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, εκτίθενται σε εξαιρετικά υψηλή κρίση των υδάτινων πόρων τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο, σύμφωνα με την ανάλυση του Aqueduct. Μέχρι το 2050 ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να πλησιάσει το 60%.
“Η διαβίωση με αυτό το επίπεδο υδατικής κρίσης θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων, τις θέσεις εργασίας, την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια τροφίμων και την εκτροφή ζώων, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας, την προώθηση δίκαιων κοινωνιών και την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων. Χωρίς καλύτερη διαχείριση των υδάτων, η αύξηση του πληθυσμού, η ανεξέλεγκτη οικονομική ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή είναι έτοιμες να επιδεινώσουν την κρίση αυτή”, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.