(REUTERS/Stringer)

Αργεντινή: Σε ακροδεξιό οικονομολόγο το προβάδισμα για την προεδρία

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

14/08/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Ο ακροδεξιός νεοφιλελεύθερος Javier Milei που αυτοπροβάλλεται ως αντισυστημικός νίκησε τον προκαταρκτικό γύρο των εκλογών που έγινε στην Αργεντινή στις 13 Αυγούστου.
  2. Συγκέντρωσε το 30% των ψήφων έναντι του 28% του συντηρητικού μπλοκ της αντιπολίτευσης και του 27% του κεντροαριστερού συνασπισμού της συμπολίτευσης.
  3. Οι προκαταρκτικές εκλογές (PASO) καθόρισαν τα κόμματα και τους υποψήφιους για τις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές της 22/10.

Είδηση


Στις προκαταρκτικές εκλογές (PASO) της Αργεντινής προέκυψε μία νέα, ακροδεξιά δύναμη, η οποία έχει το προβάδισμα εν όψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 22 Οκτωβρίου.

Το ακροδεξιό La Libertad Avanza (LLA) απέσπασε το 30,1% των ψήφων, ακολούθησε το δεξιό μπλοκ της αντιπολίτευσης Juntos por el Cambio (JxC) με 28,3% και τρίτος βγήκε ο κεντροαριστερός συνασπισμός της συμπολίτευσης Unión por la Patria (UP) με 27,3%.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν κάτω από το 70%, η χαμηλότερη από όταν ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία του PASO πριν από μία δεκαετία.

Παράλληλα, μέσα στην εκλογική διαδικασία του PASO έγιναν και οι εσωτερικές ψηφοφορίες των συνασπισμών και καθορίστηκαν οι τρεις υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν την προεδρία της χώρας: ο νεοφιλελεύθερος οικονομολόγος Javier Milei για το LLA, η πρώην υπουργός Ασφάλειας Patricia Bullrich για το JxC και ο νυν υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Sergio Massa για το UP.

Ο 52χρονος Milei που έχει το προβάδισμα για την προεδρία αυτοπροβάλλεται ως αντισυστημικός, αυτοχαρακτηρίζεται ως “αναρχοκαπιταλιστής”, είναι κατά των αμβλώσεων, θεωρεί την κλιματική αλλαγή “μία φάρσα της Αριστεράς” και υπόσχεται το τέλος “της πολιτικής κάστας”. Οι αρχικές δημοσκοπήσεις του έδιναν κοντά στο 20%.

Το ποσοστό του LLA χαρακτηρίζεται από πολλούς αναλυτές ως τιμωρία για τους άλλους δύο συνασπισμούς που έχουν υπάρξει στην εξουσία. Η πτωτική πορεία της οικονομίας, τα έντονα κοινωνικά προβλήματα όπως η φτώχεια αλλά και η αύξηση του πληθωρισμού (116%) έχουν δημιουργήσει αγανάκτηση στα 35 εκατομμύρια των πολιτών της χώρας. Παρόλα αυτά μόλις το 70% συμμετείχε στις προκαταρκτικές εκλογές, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2009 που διεξήχθησαν για πρώτη φορά.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο