(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

ΧτΠ: Αύξηση στις εξαφανίσεις και τις καταγγελίες για κακοποίηση και παραμέληση παιδιών

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

13/07/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Αύξηση 12% παρουσίασαν τα περιστατικά εξαφάνισης παιδιών και εφήβων, καθώς και οι καταγγελίες κακοποίησης και παραμέλησης που διαχειρίστηκε το Χαμόγελο του Παιδιού (ΧτΠ) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους.
  2. Συνολικά, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο, το ΧτΠ υποστήριξε 60.468 παιδιά και τις οικογένειές τους (56% αύξηση), ενώ δέχτηκε 114.991 κλήσεις στις τέσσερις γραμμές υποστήριξης που λειτουργούν με ευθύνη του.

Είδηση


Αύξηση παρουσίασαν τα περιστατικά εξαφάνισης παιδιών και εφήβων, καθώς και οι καταγγελίες κακοποίησης και παραμέλησης που διαχειρίστηκε το Χαμόγελο του Παιδιού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Συνολικά, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο, το Χαμόγελο υποστήριξε 60.468 παιδιά και τις οικογένειές τους, ενώ δέχτηκε 114.991 κλήσεις στις τέσσερις γραμμές υποστήριξης που λειτουργούν με ευθύνη του οργανισμού.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του φορέα Κώστας Γιαννόπουλος και τα αρμόδια στελέχη του, τα περιστατικά εξαφάνισης παιδιών και εφήβων παρουσίασαν αύξηση 12% (πρόκειται κατά κύριο λόγο για κορίτσια, ελληνικής υπηκοότητας, ηλικίας 13-17 ετών) και οι καταγγελίες κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών αυξήθηκαν κατά 17%. Ωστόσο, επιπλέον, διπλασιάστηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν σε δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης.

Ωστόσο, οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν σε δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης διπλασιάστηκαν.

Το Χαμόγελο του Παιδιού προέβη σε απολογισμό και όσον αφορά τις επανενώσεις παιδιών και οικογενειών που ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο των δράσεων του. Διαχρονικά, 1 στα 2 παιδιά που φτάνουν στον φορέα, επιστρέφουν (κατόπιν στήριξης) στο οικογενειακό τους περιβάλλον ή αποκαθίστανται μέσω αναδοχής ή τεκνοθεσίας.

Αρνητικά είναι τα στοιχεία σχετικά με την ψυχολογική υποστήριξη που χρειάστηκαν τα παιδιά που μίλησαν στο Χαμόγελο, αφού τουλάχιστον 1 παιδί κάθε 2 ημέρες ζήτησε βοήθεια για σχολικό εκφοβισμό, 1 παιδί κάθε 2 ημέρες χρειάστηκε στήριξη για αυτοκτονικό ιδεασμό, 1 καταγγελία κάθε 4 ημέρες αφορούσε σεξουαλική κακοποίηση παιδιού και τουλάχιστον 2 καταγγελίες την ημέρα σωματική κακοποίηση.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο