Έχασε η Sanna Marin τις βουλευτικές εκλογές της Φινλανδίας

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

25/04/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Sanna Marin και οι Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα του οποίου ηγείται, έχασαν στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.
  2. Με καταμετρημένο σχεδόν το 100% των ψήφων, η κεντροδεξιά «Εθνική Συμμαχία» έρχεται πρώτη, ακολουθούμενη από το ακροδεξιό κόμμα των «Φινλανδών» και τους «Σοσιαλδημοκράτες».
  3. Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς, Petteri Orpo, καλείται πλέον να επιλέξει αν θα συμμαχήσει με την κεντροαριστερά της S. Marin ή το κόμμα των «Φινλανδών».

Είδηση


Ο ηγέτης της φινλανδικής κεντροδεξιάς αναδείχθηκε την Κυριακή νικητής στις βουλευτικές εκλογές στη Φινλανδία κι αναμένεται να διαδεχθεί την απερχόμενη πρωθυπουργό Sanna Marin, έπειτα από αμφίρροπη αναμέτρηση, ενώ η ακροδεξιά, που δεν αποκλείεται να καταλήξει να συμμετέχει στην κυβέρνηση, σημείωσε ρεκόρ.

Για «μεγάλη νίκη» μίλησε ο Petteri Orpo, 53χρονος πρώην υπουργός, στους υποστηρικτές του και καλείται πλέον να επιλέξει αν θα συμμαχήσει με την κεντροαριστερά της κυρίας Μάριν ή το ακροδεξιό, λαϊκιστικό κόμμα των Φινλανδών υπό τη Riikka Purra.

Το γεγονός ότι το κόμμα της κατέγραψε άνοδο σε σύγκριση με το 2019 δεν ήταν αρκετό και η S. Marin αναγνώρισε την ήττα της.

Με σχεδόν το 100% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί—=, η Εθνική Συμμαχία καταλαμβάνει την πρώτη θέση και θα εξασφαλίσει τις 48 από τις 200 έδρες του κοινοβουλίου, ακολουθούμενη από το κόμμα των Φινλανδών (46) και τους Σοσιαλδημοκράτες (43).

Το γεγονός ότι το κόμμα της κατέγραψε άνοδο σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019 δεν ήταν αρκετό και η S. Marin αναγνώρισε την ήττα της. Η διαφορά των κομμάτων ήταν οριακή: 20,8% για την κεντροδεξιά, 20,1% για την ακροδεξιά, 19,9% για το SDP της κυρίας Μάριν.

Η κυρία Marin, δημοφιλής εντός και εκτός Φινλανδίας αναδείχθηκε τρίτη, καθώς της χρεώθηκε ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε το δημόσιο χρέος και την άνοδο του πληθωρισμού.

Και τα τρία πρώτα κόμματα ανέβασαν τα ποσοστά τους σε σύγκριση με το 2019, ενώ αυτή η “μάχη για τρεις” έβαλε στο περιθώριο τις επιδόσεις των άλλων παρατάξεων.

Η ακροδεξιά, παρούσα για πάνω από 20 χρόνια στη φινλανδική πολιτική ζωή, έσπασε το ρεκόρ σε ποσοστό που κατέγραψε το 2011.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο