Δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση του State Department για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον κόσμο, μέσα στην οποία υπάρχει και το κεφάλαιο, έκτασης 43 σελίδων, για την Ελλάδα.
Στην φετινή του έκθεση, το State Department επισημαίνει ότι για την χώρα μας υπήρχαν αξιόπιστες αναφορές για “σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία κρατουμένων στις φυλακές και μεταναστών και αιτούντων άσυλο από τις αρχές επιβολής του νόμου- περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ή της απειλής επιβολής νόμων περί ποινικής δυσφήμισης και συκοφαντικής δυσφήμισης- επαναπροωθήσεις και φερόμενη βία από τις κυβερνητικές αρχές έναντι μεταναστών και αιτούντων άσυλο, ανεπαρκής διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για τη βία με βάση το φύλο, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας ή της βίας μεταξύ συντρόφων- εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία με στόχο μέλη εθνικών/φυλετικών/εθνικών μειονοτικών ομάδων- και εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας με στόχο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα”.
Την έκθεση, η οποία χωρίζεται σε κεφάλαια ανά χώρα, παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken.
Παρ’ όλο που στην έκθεση αναγνωρίζεται ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα “για την διερεύνηση, τη δίωξη και την επιβολή ποινών σε αξιωματούχους που διέπρατταν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή εμπλέκονταν σε υποθέσεις διαφθοράς, είτε στις δυνάμεις ασφαλείας είτε αλλού στην κυβέρνηση”, ταυτόχρονα υπογραμμίζεται και η “αποτυχία της κυβέρνησης να διερευνήσει αποτελεσματικά τις καταγγελίες για καταχρηστικές αστυνομικές πρακτικές και επαναπροωθήσεις μεταναστών, καθώς και να ζητήσει την απόδοση ευθυνών γι’ αυτούς που κρίθηκαν υπαίτιοι”.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο θέμα των υποκλοπών με αναφορά στον δημοσιογράφο Θ. Κουκάκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκη.
Την έκθεση, η οποία χωρίζεται σε κεφάλαια ανά χώρα, παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken.