Επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές στην Γεωργία με αφορμή νομοσχέδιο

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

21/04/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Τιφλίδα της Γεωργίας, κρατώντας σημαίες της ΕΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενάντια σε έναν αμφιλεγόμενο νόμο, για τον οποίο η πρόεδρος της χώρας λέει ότι “υπαγορεύεται από τη Μόσχα”.
  2. Ο νόμος θα απαιτεί από τις οργανώσεις, που λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να εγγράφονται ως “ξένοι πράκτορες” και θα τις θέτει υπό επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Είδηση 🗞️

Η αστυνομία στην Γεωργία έκανε νωρίς σήμερα το πρωί χρήση δακρυγόνων, αντλιών νερού και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσει μια διαδήλωση που πραγματοποιούνταν μπροστά από το κοινοβούλιο της χώρας στην πρωτεύουσα Τιφλίδα κατά του νομοσχεδίου περί “ξένων πρακτόρων”, το οποίο ενέκρινε χθες Τρίτη σε πρώτη ανάγνωση η γεωργιανή βουλή.

Όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές, η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 66 ανθρώπους στη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων, που ξέσπασαν μετά την ψηφοφορία στη Βουλή όταν διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της βουλής με σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ και φώναζαν: “Όχι στη ρωσική νομοθεσία”, ενώ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, “περίπου 50 αστυνομικοί” τραυματίστηκαν.

Οι επικριτές του νόμου τον συγκρίνουν με έναν ρωσικό νόμο του 2012, ο οποίος χρησιμοποιείται για να κατασταλούν τα ανεξάρτητα MME και η κοινωνία των πολιτών στη Ρωσία.

Το σχέδιο νόμου – που φέρει τη στήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού υπό το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο – θα απαιτεί από τις οργανώσεις που λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να εγγράφονται ως “ξένοι πράκτορες” και τις θέτει υπό επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλιώς θα υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα.

Οι επικριτές του νόμου τον συγκρίνουν με έναν ρωσικό νόμο του 2012 ο οποίος διευρύνεται σταθερά από τότε και χρησιμοποιείται για να κατασταλούν στη Ρωσία η κοινωνία των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Λένε πως ο νόμος σηματοδοτεί μια στροφή προς τον απολυταρχισμό στη Γεωργία.

Μιλώντας από το Βερολίνο χθες, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στο σχέδιο νόμου, λέγοντας ότι οι προτεινόμενες διατάξεις για ξένους πράκτορες πληρούν τα “ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα”.

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι έχει πει πως θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο το οποίο, αν εγκριθεί, θα θέσει, όπως είπε, σε κίνδυνο τις ελπίδες της Γεωργίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Το κοινοβούλιο μπορεί να ανατρέψει το προεδρικό βέτο.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο