Η ρύπανση από το διοξείδιο του άνθρακα οδήγησε σε πιο έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρότερες πλημμύρες στην Ελλάδα και τη Λιβύη αυτόν τον μήνα, αλλά για το ότι “μετατράπηκε η ακραία καιρική κατάσταση σε ανθρωπιστική καταστροφή”, ευθύνονται και ανθρώπινοι παράγοντες, όπως δήλωσαν επιστήμονες.
Η παγκόσμια θέρμανση κατέστησε τα επίπεδα των βροχοπτώσεων που κατέστρεψαν τη Μεσόγειο στις αρχές του Σεπτεμβρίου έως 50 φορές πιο πιθανά στη Λιβύη και έως 10 φορές πιο πιθανά στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη από το World Weather Attribution.
Οι άνθρωποι έγιναν πιο ευάλωτοι στις βροχοπτώσεις εξαιτίας παραγόντων όπως η οικοδόμηση σε πλημμυρικές περιοχές, η κοπή δέντρων και η κακή συντήρηση φραγμάτων.
“Η Μεσόγειος είναι ένας “κόμβος” επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που τροφοδοτούνται από την αλλαγή του κλίματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αύξηση της ανθεκτικότητας σε όλα τα είδη ακραίων καιρικών συνθηκών είναι πρωταρχική για το να σώσουμε ζωές στο μέλλον”, δήλωσε η Friederike Otto, μία από τους επιστήμονες της έκθεσης και κλιματολόγος.
Η καταιγίδα Daniel έπληξε αρκετές χώρες της Μεσογείου τις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου με πολύ έντονες βροχοπτώσεις. Οι πλημμύρες οδήγησαν στο θάνατο δεκάδων ανθρώπων στην Ευρώπη και την Τουρκία. Στη Λιβύη δύο παλιά φράγματα έσπασαν και πλημμύρισαν την πόλη Ντέρνα με χιλιάδες νεκρούς.
Στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι βροχές ήταν μέχρι και 40% πιο έντονες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τέτοιες ακραίες βροχές μπορούν πλέον να αναμένονται περίπου μία φορά τη δεκαετία. Στην κεντρική Ελλάδα, όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες ζημιές, ένα αντίστοιχο γεγονός θα μπορούσε να αναμένεται κάθε 80-100 χρόνια.