(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Εξώδικο ΣΕΑ σε Μενδώνη για το κτίριο της Ερμού

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

18/08/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Με εξώδικο απάντησε στην υπ. Πολιτισμού, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), για την απόφασή της να ανακληθεί η παραχώρηση στον ΣΕΑ του κτηρίου της οδού Ερμού, με αφορμή μια εκδήλωση για το ναυάγιο της Πύλου.
  2. O ΣΕΑ καλεί “την Υπουργό Πολιτισμού να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη απόφασή της με την ανάκληση της παραχώρησης επιφυλασσόμενος σε αντίθετη περίπτωση για την άσκηση κάθε νόμιμου, δικαστικού, διοικητικού ή συνδικαλιστικού αγωνιστικού μέσου για την ακύρωσή της”.

Είδηση


Στα όσα περιλαμβάνονται στην Απόφαση της 11/8/2023 της Υπουργού Πολιτισμού, με την οποία ανακαλείται η παραχώρηση στον ΣΕΑ του κτηρίου που βρίσκεται στην οδό Ερμού 134-136, απάντησε με εξώδικο που απέστειλε στην υπουργό ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, οι αποφάσεις παραχώρησης του κτιρίου ανακλήθηκαν για λόγους “παράβασής” τους και “δημοσίου συμφέροντος”.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ, “ο Σύλλογος απαντά παραθέτοντας τη νομολογία για το πώς λειτουργούν τα σωματεία, τους καταστατικούς σκοπούς του ΣΕΑ και τη μη δυνατότητα παρέμβασης της υπουργού στις εσωτερικές του διαδικασίες”, “ξεκαθαρίζει ότι σε χαρακτηρισμένα μνημεία: ‘η αδειοδότηση του ΥΠΠΟ απαιτείται για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης αυτών και όχι για εκάστη εκδήλωση που λαμβάνει χώρα εντός της ήδη αδειοδοτημένης από το ΥΠΠΟ χρήσης (στο πλαίσιο αποφάσεων παραχώρησης σε συγκεκριμένους φορείς επ’ αόριστον)” και “θυμίζει ότι δεν εκδίδονται άδειες από το ΥΠΠΟ ούτε εισπράττονται τέλη υπέρ του ΟΔΑΠ για τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα, ενδεικτικά: Στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Τριλογία του Πανεπιστημίου, στο Πολυτεχνείο, στο Νομισματικό Μουσείο, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο κτίριο του ICOM, στο κτίριο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, του ΣΑΔΑΣ, του Ιδρύματος Μητσοτάκη, του Ιδρύματος Σαμαρά, και σε όλα τα ακίνητα τα ανήκοντα στο ΥΠΠΟ στην Πλάκα και τον Κεραμεικό που έχουν παραχωρηθεί σε σωματεία ή άλλους τρίτους φορείς κατά χρήση, στα νεοκλασικά κτίσματα που στεγάζουν Τράπεζες, εστιατόρια ή άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις”.

Τέλος, ο ΣΕΑ καλεί “την Υπουργό Πολιτισμού να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη απόφασή της με την ανάκληση της παραχώρησης επιφυλασσόμενος σε αντίθετη περίπτωση για την άσκηση κάθε νόμιμου, δικαστικού, διοικητικού ή συνδικαλιστικού αγωνιστικού μέσου για την ακύρωσή της”.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο