Στο πλαίσιο της κατάθεσης του προϋπολογισμού για το 2024, η κυβέρνηση αποφάσισε να κρατήσει το ΦΠΑ στο 13% για: μεταφορές (λεωφορεία, τραίνα, αεροπλάνα, πλοία), γυμναστήρια, σχολές χορού, εισιτήρια σε θέατρα και κιν/φους, είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας ενώ διατηρείται έως τέλος Ιουνίου το μειωμένο ΦΠΑ για τον σερβιριζόμενο καφέ και τα ταξί.
Αντιθέτως, το ΦΠΑ επιστρέφει από 1η Ιανουαρίου στο 24% στα σερβιριζόμενα αναψυκτικά, κίνηση που σύμφωνα με τους επιχειρηματίες της εστίασης θα αυξήσει τη μέση τιμή των μη αλκοολούχων ποτών κατά 10,2%.
Η απόφαση να κρατηθεί ο μειωμένος συντελεστής στις παραπάνω υπηρεσίες ήρθε τόσο λόγω του υψηλού πληθωρισμού που πλήττει τα νοικοκυριά, αλλά και από το περιθώριο που άφησε η υπεραπόδοση των εσόδων του φετινού προϋπολογισμού.
Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ εφαρμόστηκε από την περίοδο της πανδημίας ως μέτρο ενίσχυσης της οικονομίας.
Βασικό στοιχείο του νέου προϋπολογισμού είναι η πρόβλεψη για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, μία αύξηση που κατά μέσο όρο θα είναι 1.476 ευρώ σε ετήσια βάση.
Αυξήσεις θα δουν επίσης και οι συνταξιούχοι κατά περίπου 3,05%, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου. Άλλα σημαντικά στοιχεία είναι το “επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης” για τους ευάλωτους και ενίσχυση των δαπανών σε υγεία και παιδεία.
Ωστόσο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιδρούν [1], [2], [3] στον νέο τρόπο φορολόγησής τους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μέσω πηγών του πως “ο προϋπολογισμός δεν αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας που πνίγει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, το τεράστιο κόστος της στέγασης, το πρόβλημα των χρεών και των πλειστηριασμών α΄ κατοικίας”.
To ΠΑΣΟΚ τόνισε πως το “νομοσχέδιο για την επιβολή του οριζόντιου κεφαλικού φόρου για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, που είναι χάδι στους μεγάλους φοροφυγάδες”.