(ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI)

Γιατί έχει πιάσει ταβάνι ο πληθωρισμός στην Ε.Ε.

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

28/06/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Τα κέρδη των ιδιωτικών επιχειρήσεων και όχι το κόστος εργασίας ευθύνονται πρωτίστως για την αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
  2. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde είπε ότι εάν οι εταιρείες δεν αποδεχθούν χαμηλότερα ποσοστά κέρδους, τότε τα επιτόκια δανεισμού θα πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Είδηση


Τα κέρδη των εταιρειών και των επιχειρήσεων και όχι το μισθολογικό κόστος ευθύνονται κυρίως για την αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ το 2022 και το 2023 τα αυξανόμενα εταιρικά κέρδη αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρώπη, καθώς οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές περισσότερο από το υψηλό κόστος της εισαγόμενης ενέργειας.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde σε μια ομιλία σε συνέδριο κεντρικών τραπεζών στην Πορτογαλία, είπε ότι οι εργαζόμενοι αναμένεται να ανακτήσουν την αξία των μισθών τους που είχαν πριν από την πανδημία τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά εάν οι εταιρείες μεταφέρουν αυτές τις αυξήσεις στους καταναλωτές μέσω υψηλότερων τιμών, ο πληθωρισμός θα παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υψηλός.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε το 6,1% τον Μάιο

Σύμφωνα με την πρόεδρο Lagarde, χωρίς αλλαγή στην εταιρική συμπεριφορά, δηλαδή εάν οι εταιρείες δεν αποδεχθούν να κερδίζουν λιγότερα, τα επιτόκια δανεισμού θα πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο