Η Έξοδος του Σουδάν

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

25/04/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Συνολικά 18 Έλληνες πολίτες, ανάμεσά τους δύο τραυματίες, απομακρύνθηκαν από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας.
  2. Τις τελευταίες ημέρες, περισσότεροι από 1.000 Ευρωπαίοι έχουν απεγκλωβιστεί από τη χώρα της Αφρικής.
  3. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Josep Borrell, χαρακτήρισε “περίπλοκη”, αλλά ταυτόχρονα “επιτυχημένη” την επιχείρηση απομάκρυνσης των Ευρωπαίων πολιτών.

Είδηση


Με τη βοήθεια γαλλικών δυνάμεων αποχώρησαν από το Σουδάν 18 Έλληνες πολίτες, ανάμεσά τους και δύο τραυματίες. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, τα δυο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27j που είχαν απογειωθεί με προορισμό την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο στη νότια Αίγυπτο. Στο σημείο βρίσκονται η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί.

Στο Σουδάν συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις, εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα, εδώ και μια περίπου εβδομάδα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς την Υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, την ελληνικής καταγωγής Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των Ελλήνων από το Σουδάν.

Στην αφρικανική χώρα μαίνονται, εδώ και μία περίπου εβδομάδα, εμφυλιοπολεμικού τύπου συγκρούσεις και ολοένα και περισσότερες χώρες σπεύδουν να απομακρύνουν τους πολίτες τους από το Χαρτούμ και άλλες πόλεις του Σουδάν.

Από το Λουξεμβούργο, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Josep Borrell, χαρακτήρισε “περίπλοκη», αλλά ταυτόχρονα “επιτυχημένη” την επιχείρηση απομάκρυνσης, περίπου 1000 Ευρωπαίων πολιτών.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο