Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε μια πρωτοφανή σε παγκόσμιο επίπεδο νομοθεσία για να ρυθμίσει κανονιστικά την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), έπειτα από τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι νομοθέτες της ΕΕ κατέληξαν σε μια “πολιτική συμφωνία” πάνω σ’ ένα κείμενο το οποίο αναμένεται ότι θα ευνοήσει την καινοτομία στην Ευρώπη, περιορίζοντας παράλληλα ενδεχόμενες παρεκτροπές αυτών των πολύ προηγμένων τεχνολογιών.
“Η ΕΕ γίνεται η πρώτη ήπειρος που ορίζει σαφείς κανόνες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης”, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο ευρωπαίος επίτροπος Thierry Breton, ο οποίος είχε παρουσιάσει το σχέδιο τον Απρίλιο 2021.
Για την συμφωνία χρειάστηκαν 3 ημέρες, μεταξύ των οποίων μια 22ωρη συνεδρίαση που ξεκίνησε την Τετάρτη και τελείωσε την Πέμπτη.
Ο νόμος που έχει το όνομα “A.I. Act“, θα βοηθήσει τις χώρες ωφεληθούν από το ΑΙ, προστατεύοντάς τες από προβλήματα, όπως ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας, η διάδοση της παραπληροφόρησης και οι απειλές για την εθνική τους ασφάλεια.
Ο νόμος πρέπει να περάσει από μερικά ακόμη στάδια μέχρι την έγκρισή του, αλλά η πολιτική συμφωνία σημαίνει ότι οι βασικές γραμμές του έχουν καθοριστεί.
Η επιβολή κανόνων στην χρήση ΑΙ απέκτησε “επείγοντα χαρακτήρα” μετά την εμφάνιση του ChatGPT, το οποίο δημιούργησε αίσθηση, αποδεικνύοντας το μέγεθος των δυνατοτήτων του ΑΙ.
Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Biden εξέδωσε πρόσφατα εκτελεστικό διάταγμα που επικεντρώθηκε εν μέρει στις επιπτώσεις του ΑΙ στην εθνική ασφάλεια. Το Ην. Βασίλειο, η Ιαπωνία και άλλα κράτη έχουν υιοθετήσει μια πιο χαλαρή προσέγγιση, ενώ η Κίνα έχει επιβάλει ορισμένους περιορισμούς στη χρήση δεδομένων και στους αλγορίθμους που αυτό χρησιμοποιεί.