Η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

25/04/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Η Φινλανδία έγινε σήμερα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ και η σημαία της θα υψωθεί το απόγευμα στην έδρα του Οργανισμού στις Βρυξέλλες.
  2. Με την προσθήκη της Φινλανδίας, τα χερσαία σύνορα των χωρών του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία διπλασιάζονται, σε 2.600 χλμ.
  3. Η Σουηδία επρόκειτο να ενταχθεί παράλληλα με τη Φινλανδία, αλλά αυτό δεν έγινε, καθώς η Τουρκία εξακολουθεί να ασκεί βέτο στην ένταξή της και, μαζί με την Ουγγαρία, καθυστερούν την επικύρωση.

Είδηση


Επισήμως η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, παρέδωσε στον πρόεδρο της Φινλανδίας, Sauli Niinisto, το πρακτικό εισδοχής της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ).

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, χαιρέτισε την παράδοση από την Τουρκία του επικυρωμένου πρωτοκόλλου ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο τώρα τίθεται σε ισχύ.

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η σημαία της Φινλανδίας θα υψωθεί μαζί με τις άλλες συμμαχικές σημαίες στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο J. Stoltenberg σημείωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin ήθελε να κλείσουν οι πόρτες του ΝΑΤΟ σε νέα μέλη, «αλλά σήμερα αποδείξαμε στον κόσμο ότι απέτυχε, ότι η επιθετικότητα και ο εκφοβισμός δεν λειτουργούν. Αντί για λιγότερο ΝΑΤΟ επέτυχε ακριβώς το αντίθετο, περισσότερο ΝΑΤΟ και η πόρτα μας παραμένει ορθάνοιχτη».

Ενώ η Φινλανδία και η Σουηδία προσκλήθηκαν μαζί τον περασμένο Ιούνιο να ενταχθούν στη Συμμαχία, η διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη για τη Σουηδία, καθώς η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη της χώρας.

Με την προσθήκη της Φινλανδίας, τα χερσαία σύνορα των χωρών του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία διπλασιάζονται, σε 2.600 χλμ.

Παράλληλα, την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει η Ρωσία τον Απρίλιο, καθώς είναι η σειρά της σύμφωνα με τη διαδικασία που θέλει κάθε ένα από τα 15 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου αναλαμβάνει την προεδρία για ένα μήνα.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο