Η Κίνα σε ρόλο ΔΝΤ

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

25/04/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η Κίνα έχει αναλάβει τον ρόλο του ΔΝΤ, ως πηγής έκτακτου δανεισμού σε χώρες με οικονομική κρίση.
  2. Το ΔΝΤ να παραμένει ο «μεγάλος δανειστής», όμως η Κίνα δίνει μεγάλα ποσά σε χώρες, που είτε έχουν γεωστρατιγική σημασία, είτε είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους.
  3. Οι ΗΠΑ μιλούν για «παγίδευση μέσω δανεισμού», καθώς πολλές από αυτές τις χώρες δανείστηκαν για να χρηματοδοτήσουν έργα υποδομής, τα οποία έγιναν εξολοκλήρου από κινεζικές εταιρείες.

Είδηση


Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η Κίνα έχει αναλάβει τον ρόλο του ΔΝΤ, ως πηγής έκτακτου δανεισμού σε χώρες με οικονομική κρίση.

Η Κίνα παρέχει όλο και περισσότερα δάνεια έκτακτης ανάγκης σε χώρες, όπως η Τουρκία, η Αργεντινή και η Σρι Λάνκα και έχει βοηθήσει χώρες που έχουν είτε γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία, είτε πολλούς φυσικούς πόρους.

Πολλές από αυτές, δανείζονται σε μεγάλο βαθμό από το Πεκίνο εδώ και χρόνια για να πληρώσουν για υποδομές ή άλλα έργα.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι προχώρησε στην κατασκευή υποδομών τις οποίες η Δύση είχε αφήσει ανολοκλήρωτες για δεκαετίες.

Αν και η Κίνα δεν έχει φτάσει ακόμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πλησιάζει γρήγορα, παρέχοντας 240 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης τα τελευταία χρόνια. Η Κίνα έδωσε 40,5 δισ. δολάρια σε τέτοια δάνεια σε χώρες με προβληματικές οικονομίες το 2021 (αντιστοίχως το ΔΝΤ δάνεισε 68,6 δισ.), σύμφωνα με τη μελέτη Αμερικανών και Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων. Επίσης, το 2014 παρείχε 10 δισ. δολάρια, ενώ το 2010, είχε δώσει μηδενικό ποσό.

Οι ΗΠΑ μιλούν για «παγίδευση μέσω δανεισμού», καθώς πολλές από αυτές τις χώρες δανείστηκαν για να χρηματοδοτήσουν έργα υποδομής, τα οποία έγιναν σχεδόν εξολοκλήρου από κινεζικές εταιρείες. Η Κίνα, από πλευράς της, υποστηρίζει ότι προχώρησε στην κατασκευή υποδομών τις οποίες η Δύση είχε αφήσει ανολοκλήρωτες για δεκαετίες.

Μία καθόλου ασήμαντη λεπτομέρεια είναι και η εξής: το 90% των δανείων που έδωσε η ασιατική χώρα το 2021, δόθηκαν σε γουάν – το κινεζικό νόμισμα. Με αυτόν τον τρόπο η Κίνα προσπαθεί να ανταγωνιστεί και να εκτοπίσει το δολάριο ως το κατεξοχήν διεθνές νόμισμα.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο