Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα μέσα στην επόμενη δεκαετία, καθώς η καύση ορυκτών καυσίμων συνεχίζεται.
Όλες οι χώρες πρέπει να προβούν σε άμεσες και σημαντικές αλλαγές για να αποτρέψουν τη θέρμανση πάνω από τον 1,5 βαθμό, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.
Ο αριθμός αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία: Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, οι περισσότερες χώρες συμφώνησαν να «συνεχίσουν τις προσπάθειες» για να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Πέραν αυτού του σημείου, λένε οι επιστήμονες, οι επιπτώσεις των της κλιματικής αλλαγής για την ανθρωπότητα θα είναι μη αναστρέψιμες.
Οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του κόσμου, η Κίνα και οι ΗΠΑ, συνεχίζουν να εγκρίνουν νέα έργα ορυκτών καυσίμων.
Ωστόσο, υπάρχει ακόμη μια τελευταία ευκαιρία να αλλάξει η πορεία, αναφέρει η έκθεση. Αλλά αυτό θα απαιτούσε από τις βιομηχανικές χώρες να ενωθούν για να μειώσουν στο μισό τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 και στη συνέχεια να σταματήσουν την επιπλέον απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2050.
Αν παρθούν αυτά τα δύο βήματα, ο κόσμος θα έχει περίπου 50% πιθανότητα να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
«Ο ρυθμός και η κλίμακα όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα και όσα σχεδιάζονται δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Hoesung Lee, πρόεδρος της επιτροπής για το κλίμα. «Περπατάμε ενώ θα έπρεπε να τρέχουμε», τόνισε.
Εν τω μεταξύ, Οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του κόσμου, η Κίνα και οι ΗΠΑ, συνεχίζουν να εγκρίνουν νέα έργα ορυκτών καυσίμων.