Στις ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν μεγάλες επιπτώσεις. Η ξηρασία που πλήττει επί 2 χρόνια Ισπανία είναι ένας από τους παράγοντες που έχουν μεγάλο αντίκτυπο την παραγωγή ελαιολάδου.
Με την τιμή ελαιολάδου να είναι 75% υψηλότερη από ό,τι τον Ιανουάριο του 2021 στην ΕΕ, έχουν αυξηθεί τα περιστατικά κλοπής και απάτης σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο
Οι διαρρήξεις αποθηκών, η αραίωση του καλού ελαιολάδου και η παραποίηση των στοιχείων προέλευσης έχουν αυξηθεί σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, ενώ πλέον συμμορίες κόβουν και κλέβουν δέντρα, φορτωμένα με καρπούς.
Σύμφωνα με την Eurostat, τον Σεπτέμβριο του 2023, η τιμή του ελαιολάδου ήταν 75% υψηλότερη από ό,τι τον Ιανουάριο του 2021.
Στη νότια Ιταλία, οι παραγωγοί ζητούν από την αστυνομία να δημιουργήσει μία νέα υπηρεσία που θα αναλάβει την προστασία των χωραφιών. Οι Έλληνες αγρότες θέλουν να επαναφέρουν την Αγροφυλακή, η οποία ουσιαστικά καταργήθηκε το 2010. Στην Ισπανία, μια εταιρεία έχει κατασκευάσει συσκευές εντοπισμού, που μοιάζουν με ελιές, για να προσπαθήσει να πιάσει τους κλέφτες.
“Οι (ληστές) ψάχνουν για βαριά φορτωμένα κλαδιά και τα κόβουν”, δήλωσε ένας ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην Ελλάδα στο ΑΡ. “Έτσι, όχι μόνο κλέβουν τις ελιές μας, αλλά προκαλούν σοβαρή ζημιά στο δέντρο. Χρειάζονται 4-5 χρόνια για να επανέλθει ξανά”.
Μετά από δεκαετίες ανάπτυξης, η παγκόσμια αγορά ελαιολάδου έχει διαταραχθεί από μια σχεδόν διετή ξηρασία στην Ισπανία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παγκόσμιας προσφοράς. Αυτό αναμένεται να μειώσει την παγκόσμια παραγωγή σε 2,5 εκατομμύρια τόνους φέτος, από 3,4 εκατομμύρια τόνους ένα χρόνο νωρίτερα.