(EUROKINISSI)

Κίνδυνος απώλειας των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

20/03/2025

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Ούτε το 1/3 στόχων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχει “πιάσει” η Ελλάδα, 17 μήνες πριν τη λήξη των προθεσμιών. Από τους 381, μόλις οι 107 (28%) είναι ολοκληρωμένοι, λέει το MIIR.
  2. Οι καθυστερήσεις στα έργα αναμένεται να οδηγήσουν, όσο πλησιάζει η λήξη, είτε σε παρατυπίες στις συμβάσεις είτε σε απώλεια της χρηματοδότησης, λέει το Ελεγκτικό Συνέδριο.
  3. 4 χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος, η Ελλάδα έχει πάρει το 50% των κονδυλίων, αντί του 64% που είχε υπολογιστεί, και έτσι έρχεται 9η στα 27 κράτη-μέλη, όσον αφορά στην απορροφητικότητα.

Είδηση


Ούτε το 1/3 και στόχων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχει “πιάσει” η Ελλάδα, τη στιγμή που εμφανίζει σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων και την απορροφητικότητα των πόρων, η οποία φτάνει το 50%, 17 μήνες πριν τη λήξη των προθεσμιών του Μηχανισμού που ξεκίνησε το 2021, λέει νέα έρευνα του MIIR.

Από τους συνολικά 381 στόχους, μόλις οι 107 (28%) θεωρούνται ολοκληρωμένοι από την Κομισιόν. Ως αποτέλεσμα, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος απώλειας των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρημάτων.

Τον κίνδυνο αυτό αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες με χαμηλά έως μέτρια ποσοστά απορροφητικότητας λόγω των καθυστερήσεων.

Η Ελλάδα, όμως, αντιμετωπίζει κι ένα επιπρόσθετο πρόβλημα: μεγάλο μέρος των εισροών από το Ταμείο παραμένει στους λογαριασμούς του κράτους χωρίς να διατίθενται στους τελικούς δικαιούχους, με συνέπεια η πραγματική απορρόφηση των κονδυλίων να μην φτάνει σήμερα ούτε το 25%, συμπληρώνοντας 4 χρόνια από την έναρξη Ταμείου.

20 εταιρείες έχουν λάβει €3,7+ δισ., σχεδόν τα μισά από όσα έχουν λάβει όλα τα Υπουργεία μαζί, με ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ και ΑΔΜΗΕ να έχουν πάρει τα περισσότερα.

Το Σχέδιο περιλαμβάνει 105 επενδύσεις και 77 μεταρρυθμίσεις, καθώς και 381 ορόσημα και στόχους, δομημένα γύρω από πέντε βασικούς πυλώνες: 1. Πράσινη Μετάβαση, 2. Ψηφιακός Μετασχηματισμός, 3. Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή, 4. Ιδιωτικές Επενδύσεις και Μετασχηματισμός της Οικονομίας, 5. REPowerEU. Αυτά αξιολογούνται από την Κομισιόν και ανάλογα με την πρόοδό τους, εκταμιεύονται τα χρήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση των εισροών μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ. Η Γαλλία είχε λάβει το 76,6% κονδυλίων, ακολουθούν Γερμανία (65,2%) και Ιταλία (62,8%), προς το τέλος είναι Αυστρία (30,1%), Ολλανδία και Βουλγαρία (25%).

Οι σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων θα οδηγήσουν, όσο πλησιάζει το τέλος του Μηχανισμού, είτε σε παρατυπίες στις συμβάσεις των έργων είτε σε απώλεια ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, τονίζουν το Ευρωπαϊκό αλλά και το Ελληνικό Ελεγκτικό συνέδριο.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο