Άμβρα (γκρι κεχριμπάρι) αξίας €500.000 βρέθηκε στο παχύ έντερο φάλαινας που ξεβράστηκε νεκρή σε παραλία του νησιού Λα Πάλμα των Κανάριων Νήσων.
Ομάδα επιστημόνων του τοπικού πανεπιστημίου θέλησε να κάνει νεκροψία για να μάθει τα αίτια θανάτου του θηλαστικού και έτσι άνοιξε την κοιλιά της και βρήκε μια πετρώδη μάζα κολλημένη στο συγκεκριμένο σημείο.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο καθηγητής Antonio Fernández Rodríguez υποπτευόμενος κάποιο πεπτικό πρόβλημα, εξέτασε το παχύ έντερο του ζώου – και εντόπισε κάτι σκληρό κολλημένο σε αυτό το τμήμα του εντέρου. “Αυτό που έβγαλα ήταν μια πέτρα διαμέτρου περίπου 50-60 εκατοστών και βάρους 9,5 κιλών”, είπε.
Το γκρι κεχριμπάρι (στα αγγλικά ambergris, συναντάται επίσης ως άμβρα, αμπέρι, άμβαρο) είναι μια σπάνια ουσία, συχνά γνωστή ως “πλωτός χρυσός” και είναι ορυκτό πολύτιμο συστατικό για τους αρωματοποιούς. Το κομμάτι που κρατούσε στο χέρι του ο Fernández άξιζε περίπου 500.000 ευρώ.
Η άμβρα δημιουργείται στα σωθικά μόλις μιας στις 100 φάλαινες φυσητήρες λόγω της βρώσης καλαμαριών και σουπιών.
Η προέλευση του σπάνιου ορυκτού, το οποίο παράγεται από περίπου μία στις 100 φάλαινες φυσητήρες, εντοπίστηκε μόνο όταν άρχισε η φαλαινοθηρία μεγάλης κλίμακας στις αρχές του 19ου αιώνα.
Οι φάλαινες τρώνε μεγάλες ποσότητες από καλαμάρια και σουπιές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν μπορούν να χωνέψουν και τα αποβάλλουν. Κάποια από αυτά όμως παραμένουν στο εσωτερικό τους και με την πάροδο των χρόνων ενώνονται στα έντερα της φάλαινας σχηματίζοντας το ορυκτό αυτό που μοιάζει με κεχριμπάρι.
Κάποιες φορές, και αυτό αποβάλλεται – γι’αυτό και βρίσκεται να επιπλέει στη θάλασσα. Ωστόσο, άλλες φορές -όπως στην περίπτωση της φάλαινας στη Λα Πάλμα- μεγαλώνει τόσο ώστε διαρρηγνύει το έντερο με αποτέλεσμα η φάλαινα να πεθάνει.