Φωτογραφία Αρχείου (REUTERS/Sylvain Cherkaoui)

Μαυριτανία: Θάνατος 89 μεταναστών/ριών σε ναυάγιο

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

05/07/2024

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. 89 από 170 μετανάστες/ριες που ξεκίνησαν από τα σύνορα Σενεγάλης-Γκάμπιας με προορισμό την Ευρώπη, σκοτώθηκαν όταν ανατράπηκε το σκάφος τους στα ανοικτά της Μαυριτανίας (Δυτ. Αφρική). Διασώθηκαν 9 άτομα ενώ 72 ακόμα αγνοούνται.
  2. Η διαδρομή αυτή, μέσω του Ατλαντικού, είναι πολύ επικίνδυνη λόγω των ισχυρών ρευμάτων, και έχει κοστίσει τη ζωή στους περισσότερους από τους συνολικά 5.000 που έχουν σκοτωθεί στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ισπανία από τις αρχές του 2024.

Είδηση


Η ακτοφυλακή της Μαυριτανίας ανέσυρε τις σορούς 89 ανθρώπων που επέβαιναν σε ένα μεγάλο παραδοσιακό αλιευτικό σκάφος, το οποίο ανατράπηκε πριν τέσσερις μέρες στον Ατλαντικό περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη Ντιαγκό της χώρας της Δυτικής Αφρικής, δήλωσε χθες το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Το σκάφος, το οποίο είχε ξεκινήσει σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από τα σύνορα Σενεγάλης-Γκάμπιας με προορισμό την Ευρώπη, είχε συνολικά 170 επιβάτες/ριες. Η ακτοφυλακή της Μαυριτανίας διέσωσε συνολικά 9 άτομα, ανάμεσά τους και ένα κορίτσι 5 χρονών, και έτσι ο αριθμός των αγνοουμένων αγγίζει τους 72. Η διαδρομή αυτή στον Ατλαντικό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη λόγω των ισχυρών ρευμάτων, με τους/ις μετανάστες/ριες να ταξιδεύουν σε υπερφορτωμένες, συχνά ακατάλληλες βάρκες, χωρίς αρκετό πόσιμο νερό.

Μετανάστες/ριες επιλέγουν τη διαδρομή αυτή λόγω των αυξημένων περιπολιών στη Μεσόγειο.

Η αύξηση των ροών από τη συγκεκριμένη διαδρομή αντικατοπτρίζεται στον αριθμό των μεταναστών/ριών που αποβιβάστηκαν στα ισπανικά Κανάρια Νησιά το 2023 ο οποίος υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε έναν χρόνο και έφτασε τον αριθμό ρεκόρ των 39.910, σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση.

Συνολικά, πάνω από 5.000 μετανάστες/ριες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ισπανία δια θαλάσσης από τις αρχές του 2024, δηλαδή κατά μ.ο. 33 θάνατοι την ημέρα. Αυτός είναι ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός θανάτων τουλάχιστον από το 2007, και η συντριπτική πλειονότητά τους συνέβη στη συγκεκριμένη διαδρομή του Ατλαντικού.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο