Μεγάλες αντιδράσεις στη Γαλλία, καθώς ο Μακρόν προχωρά στην αλλαγή του συνταξιοδοτικού

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

24/04/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε, χθες, να ενεργοποιήσει μια ειδική συνταγματική διαδικασία και να παρακάμψει την ψηφοφορία στην Βουλή για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
  2. Η προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος διασφαλίζει ότι το νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια, θα εγκριθεί.
  3. Η Αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες ανθρώπους χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ακολούθησαν διαδήλωση στο Παρίσι εναντίον της μεταρρύθμισης.

Είδηση 🗞️

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει μια ειδική συνταγματική διαδικασία και να παρακάμψει την ψηφοφορία για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που ήταν προγραμματισμένη για χθες το απόγευμα στην βουλή, ανακοίνωσε, η πρωθυπουργός Εlisabeth Borne.

Η προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος διασφαλίζει ότι το νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη θα εγκριθεί. Δείχνει όμως ταυτόχρονα ότι ο πρόεδρος Emmanuel Macron και η κυβέρνησή του δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη στήριξη στην βουλή.

Η πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την ειδική διαδικασία, ενεργοποιώντας το άρθρο 49.3, που προβλέπει την υιοθέτηση του νομοσχεδίου με προεδρικό διάταγμα. Δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να παίζουμε στοιχήματα με το μέλλον των συντάξεών μας και αυτή η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 74% των Γάλλων διαφωνεί με την επιλογή του Μακρόν να κάνει χρήση του συγκεκριμένου άρθρου.

Αμέσως μετά, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα και η συνεδρίαση έληξε.

Συνολικά 310 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Γαλλία, εκ των οποίων 258 στο Παρίσι, στις διαδηλώσεις κατά της υιοθέτησης της μεταρρύθμισης, οι οποίες συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί με τον αποκλεισμό προσωρινά του περιφερειακού αυτοκινητοδρόμου της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το 74% των Γάλλων διαφωνεί με την επιλογή του Macron να εφαρμόσει με προεδρικό διάταγμα την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa-Backbone Consulting, την οποία δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Figaro. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, έξι στους δέκα Γάλλους τάσσονται υπέρ της συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων.

 

 

 

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο