(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΡΥΨΑΝΗΣ)

Μεγαλύτερη προστασία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ευρώπη

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας
@fyinews team

17/05/2023

Αντιγραφή συνδέσμου
fyi:
  1. Το ευρωπαϊκό παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Λεσβιών και Γκέι (ILGA), εξέδωσε το Rainbow Europe Map του 2023, έναν χάρτη που αξιολογεί, βάσει 74 κριτηρίων, το επίπεδο νομικής και κοινωνικής αποδοχής των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
  2. Η ILGA αναφέρει ότι παρά την έντονη επιθετικότητα κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε αρκετές χώρες, γίνονται σταθερά βήματα προς την ισότητα σε όλη την Ευρώπη.
  3. Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, την πρώτη θέση κατέχει η Μάλτα και την τελευταία η Πολωνία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση σε σύνολο 49 χωρών.

Είδηση


Το ευρωπαϊκό παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Λεσβιών και Γκέι (ILGA), εξέδωσε το Rainbow Europe Map για το 2023, έναν χάρτη που αξιολογεί, βάσει 74 κριτηρίων, το επίπεδο νομικής και κοινωνικής αποδοχής των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Το IGLA αναφέρει ότι παρά την έντονη επιθετικότητα σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε αρκετές χώρες, βήματα προς την ισότητα παρατηρούνται σε όλη την Ευρώπη.

“Ενώ υπάρχει πόλωση και ο δημόσιος διάλογος γίνεται όλο και πιο βίαιος, ιδίως κατά των τρανς ατόμων, η αποφασιστικότητα των χωρών, σε πολιτικό επίπεδο, για την προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων αποδίδει καρπούς”, αναφέρει η έκθεση της ILGA.

Η 17η Μαΐου έχει οριστεί ως η διεθνής ημέρα κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας.

Η Ισπανία ανέβηκε 6 θέσεις, επειδή θέσπισε έναν νόμο για την ελεύθερη επιλογή φύλου, ενώ χώρες όπως η Φιλανδία και η Ελλάδα ανέβηκαν θέσεις γιατί απαγόρευσαν τις ιατρικές παρεμβάσεις για τον ακρωτηριασμό των διεμφυλικών παιδιών.

Ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, την πρώτη θέση κατέχει η Μάλτα με σκορ (89%) και την τελευταία η Πολωνία (15%), ενώ η Ελλάδα (57%) βρίσκεται στην 13η θέση σε σύνολο 49 χωρών. Για τις χώρες εκτός ΕΕ, Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν καταλαμβάνουν τις 2 τελευταίες θέσεις με 4% και 2% αντίστοιχα.

Προκειμένου να φτιαχτεί ο χάρτης, εξετάστηκαν οι νόμοι και οι πολιτικές 49 χωρών, χρησιμοποιώντας 74 κριτήρια, τα οποία χωρίζονται σε 7 θεματικές ενότητες: Ισότητα και Μη Διάκριση, Οικογένεια, Ρητορική Μίσους και Εγκλήματα Μίσους, Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, Σωματική Ακεραιότητα των Διεμφυλικών Ατόμων, Χώρος της Κοινωνίας των Πολιτών και Άσυλο.

AD(1024x768)
Μετάβαση στο περιεχόμενο